6th October 2008, 04:03
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
BNP Paribas is keuze vermoeide pompiers
BNP Paribas is keuze vermoeide pompiers
BRUSSEL - De vermoeide Belgische pompiershebben gisteren voor een 'definitieve' oplossing voor Fortis gekozen in plaats van voor een verdere nationalisering van de bank. De Belgische staat stapt voor ruim 11% in BNP Paribas.
In vier dagen tijd is Fortis opgedeeld tussen Nederland en Frankrijk. België behoudt alleen een symbolische blokkeringsminderheid in Fortis Bank België vanuit een werkgelegenheidsbezorgdheid. De biedprijs reflecteert het woelige water waarin Fortis was terechtgekomen. Een groep die nog net voor de overname van ABN Amro op de beurs op circa 40 miljard euro werd gewaardeerd en ondertussen circa 15 miljard euro vers kapitaal ophaalde, gaat nu tegen een lage prijs over de toonbank.
BNP Paribas bood vorig weekend nog de onwaarschijnlijk lage prijs van 1,60 euro per aandeel-Fortis en vroeg daarnaast een reeks garanties van de overheid, waardoor het nog niet meteen duidelijk is of er wel een positieve waarde op de groep werd gekleefd. De Belgische overheid injecteerde daarop zelf 4,7 miljard in de Belgische bank en waardeerde die daarmee op 9,4 miljard.
In het nieuwe scenario komen de aandeelhouders van Fortis er bekaaid van af. De Fransen doen geen bod op de beursgenoteerde holding, maar dat is volgens specialisten om technische redenen. BNP Paribas zou bij een bod op de holding een prospectus moeten schrijven en liep het risico dat de beurskoers zou uitstijgen boven de biedkoers en dat het niet de aandelen tegen de verhoopte zachte prijs naar zich toe zou kunnen trekken.
In de beursgenoteerde holding blijven voorlopig de internationale verzekeringsactiviteiten zitten, het belang van 66 procent in de portefeuille gestructureerde producten, de cash die de verkoop van de bankbelangen in Nederland en België heeft opgeleverd, en de Belgische verzekeringsactiviteiten zolang die nog niet verkocht zijn aan BNP Paribas.
Eerder verkocht Fortis al zijn Nederlandse kroonjuwelen aan de Nederlandse staat voor een bedrag van 16,8 miljard euro in contanten. Verwacht wordt dat de koers van de beursgenoteerde Fortis Holding vanochtend geschorst blijft.
België is na de ontmanteling van Fortis en de noodinjectie van vorige week in Dexia een van de grootste slachtoffers van de kredietcrisis. Voor de Belg gaat het om een belangrijke aderlating doordat Fortis het meest verspreide aandeel was bij Belgische gezinnen. De dagen van Fortis op de beurs zijn nu onvermijdelijk geteld. Na het roemloos einde van de Generale Maatschappij aan de Belgische Koningsstraat, in de schaduw van het koninklijk paleis, volgt nu het roemloos einde van Fortis, dat zich in de luxueuze optrekjes van de 'Oude Dame' had genesteld.
De uitverkoop van Fortis komt er na een cascade van crisisdagen die de veerkracht van de onderhandelaars op de proef stelde. Premier Yves Leterme heeft een betere prijs uit de brand kunnen slepen dan vorige week en krijgt een vinger in de pap bij BNP Paribas, maar dat belet niet dat België zijn belangrijkste kroonjuweel verliest in ongunstige omstandigheden.
De Nederlandse overheid koos er afgelopen week wel resoluut voor om voor een volledige nationalisering te gaan. Maar na het aanhoudend crisisgevoel, nog aangewakkerd door Nederlandse uitlatingen, was de veerkracht voor een onafhankelijk Fortis gebroken. De overblijvende Belgische banken, met voorop KBC Groep, krijgen nu op hun thuismarkt een sterke Franse gigant naast zich. KBC is meteen de laatste resterende Belgische grootbank met een volwaardig beslissingscentrum in eigen land.
Na de val van de Belgische grootbank Fortis is de vraag hoe groot de schade voor de Belgische economie zal zijn. Sommigen voorspellen nu al een recessie die tot diep in 2010 zou kunnen duren.
Voor de Fortis-aandeelhouders -en dat zijn honderdduizenden Belgen- is het een pijnlijk verhaal. In 1999 was er nog een evenwichtige fusie gepland tussen BNP Paribas en Fortis in een 50/50-verhouding. Dat plan viel volgens kenners in duigen omdat Maurice Lippens zich niet kon verzoenen met het idee dat hij niet de voorzitter of co-voorzitter werd van de gefuseerde groep.
Blog DS, 06-10-2008 (Pascal Dendooven)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|