Enkele post bekijken
  #6  
Oud 5th October 2008, 14:42
Jeroen Sueten Jeroen Sueten is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2008
Locatie: Lier
Posts: 67
"Hoe meer bos, hoe beter!" Het klinkt allemaal zeer mooi. Maar in de praktijk stoten we toch op enkele problemen. Groene politici maken zich natuurlijk populair met zulke uitspraken maar de zin voor realiteit is toch ver zoek. We moeten eerlijk zijn en tot de conclusie komen dat de grond in België schaars wordt. Natuurlijk zijn bossen zeer nuttig wat betreft het omzetten van koolzuur in zuurstofgas. Maar er zijn nuttigere alternatieve.
De dag van vandaag hanteert men een principe dat wanneer er industrieterrein wordt bijgemaakt er ook bos moet bijkomen om dit te compenseren. Zulke regels zijn echt een schoolvoorbeeld van het groene irrealisme. Want zolang je geen grond kan bijmaken is het sommetje snel gemaakt. Zowel het industrieterrein als het bos dat wordt bijgemaakt waren daarvoor nog landbouwgrond. Bijgevolg wordt de landbouwgrond zéér schaars en de kostprijs ervan schiet snel de hoogte in. De kosten voor de landbouwer worden (te) hoog. Dus de prijzen van de producten zullen ook moeten stijgen. Als deze niet stijgen zijn vele faillissementen het gevolg.
Natuurlijk valt dit makkelijk op de lossen door goedkopere producten te importeren. Maar vergeet dan niet dat je geen vat meer hebt op de prijs en de kwaliteit. Hier in België wordt namelijk zeer streng gecontroleerd op de kwaliteit van de producten.
Daarom is het misschien interessant om alternatieve oplossingen te aanvaarden. Of toch al te overwegen. Als je weet dat een ha maïs minstens evenveel zuurstof produceert dan een ha bos, waarom moet het dan een ha bos zijn?
De voorbije jaren zijn niet meer naar de beste maar naar de makkelijkste/populairste oplossingen gezocht. Een relatief kleinere groep zoals landbouwers werden te snel met de vinger gewezen. En dan spreek ik niet enkel over de bosoppervlakte maar over het hele milieubeleid in het algemeen. De landbouw is de enige sector die zijn milieunormen (zie bijvoorbeeld mestbeleid --> grondwater) haalde afgelopen jaar. Maar het is wel de sector die telkens met de vinger wordt gewezen of het slachtoffer is van de gevolgen.
Met citaat antwoorden