Belgische staat pompt 4,5 miljard in Fortis
Belgische staat pompt 4,5 miljard in Fortis
De Belgische overheid gaat 4,5 miljard euro investeren in Fortis, en krijgt daarmee een belang van 49 procent in de bank. De Nederlandse overheid injecteert ook 4,5 miljard, en de Luxemburgers 2,5 miljard. Fortis verkoopt ook ABN Amro, maar het is nog niet duidelijk voor welk bedrag en aan wie. Voorzitter Maurice Lippens stapt op, en de regering zal een zegje hebben in zijn opvolging. Dat bleek op de persconferentie van premier Yves Leterme, minister van Financiën Didier Reynders, zijn Nederlandse collega Wouter Bos en de ceo van Fortis, Filip Dierckx.
Foto van document
De maatregelen stonden al grotendeels in een onbedekt document waarmee Dierckx vanavond werd gefotografeerd. Daarin was sprake van een verkoop van het belang in ABN Amro voor 10 miljard euro, minder dan de helft van de aankoopprijs van 24 miljard. Dat scenario gaat dus niet door.
Nationalisering
Na gesprekken over een verkoop van Fortis, bleek een (tijdelijke) nationalisering het enige scenario dat overbleef, daar BNP Paribas en ING zouden afgehaakt hebben als kandidaat-koper voor Fortis of voor Fortis Nederland. De biedprijs was naar verluidt laag en de regering zou garanties hebben moeten geven voor de risico's van de overname. BNP Paribas, dat 1,6 euro per aandeel zou hebben geboden, was trouwens in principe enkel geïnteresseerd in de bankpoot, maar zou later de verzekeringstak aan een derde partij zoals Allianz, Generali of Axa kunnen doorverkopen. ING had vooral interesse voor de activiteiten van ABN Amro in Nederland, al zou dat mogelijk op mededingingsproblemen stoten. De marktwaarde van Fortis bedraagt momenteel dertien miljard euro, een derde van de waarde aan het einde van 2007.
Lippens treedt af
Fortis-voorzitter Maurice Lippens treedt af. Zijn positie staat al maanden ter discussie. Toen Fortis eind juni onverwacht een kapitaalinjectie nodig bleek te hebben, riepen beleggers om zijn aftreden. Lippens offerde echter de toenmalig CEO Jean-Paul Votron op en bleef zelf zitten.
Topoverleg
Heel de dag werd druk onderhandeld over de reddingsplannen. Premier Yves Leterme had na de middag op zijn kabinet een onderhoud met de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet. Ook Filip Dierckx, de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos, president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB), gouverneur van de Belgische Nationale Bank Guy Quaden, Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) en vertegenwoordigers van de Luxemburgse overheid waren in Brussel voor overleg. De ministerraad vergaderde vanavond eveneens over het dossier.
Blog DM, 28/09/08
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|