Enkele post bekijken
  #2  
Oud 24th September 2008, 23:09
Dominik_Sebrechts Dominik_Sebrechts is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2008
Locatie: Oelegem
Posts: 42
Adam G. wil zijn straf in België uitzitten

Bron: De Standaard
Datum: woensdag 24 september 2008
Onderwerp : Adam G


Adam G. wil zijn straf in België uitzitten

Adam G., die in april 2006 Joe Van Holsbeeck doodstak en dinsdag veroordeeld werd tot 20 jaar cel, wil zijn straf in België en niet in zijn geboorteland Polen uitzitten. Dat zeggen zijn advocaten woensdag. Zij gaan daarvoor stappen ondernemen bij de bevoegde Belgische instanties.

Het hof van assisen van Brussel veroordeelde de 19-jarige Adam G. dinsdagavond tot 20 jaar cel wegens diefstal met geweld en de dood tot gevolg, maar zonder de intentie te doden.

Hij moet in principe zijn straf uitzitten in zijn geboorteland Polen, zoals overeengekomen in de uitleveringsvoorwaarden tussen België en Polen.

Hij wil nu liever zijn straf uitzitten in een Belgische cel. Volgens zijn advocaten verwacht Adam G., die een zigeunerafkomst heeft, 'begrijpelijke moeilijkheden' als hij in een Poolse cel terecht zou komen. Bovendien heeft hij volgens zijn advocaten van België 'zijn thuis gemaakt'. 'Hij werkt als ober en heeft Frans geleerd in de gevangenis van Vorst', luidt het.

Na de feiten waarvoor hij gisteren veroordeeld is, vluchtte Adam G. naar Polen, waar hij op 27 april 2006 werd opgepakt. Enkele maanden later, op 2 augustus, werd hij aan België uitgeleverd.

De advocaten zullen nu contact opnemen met de Belgische en Poolse ministeries van Justitie om gedaan te krijgen dat Adam G. zijn straf in een Belgische cel kan uitzitten. Na een derde van zijn straf zou hij dan voorwaardelijk kunnen vrijkomen.

Woensdag hebben de burgerlijke partijen voor het hof van assisen hun eisen tot schadevergoeding uitgesproken. Advocaat Sven Mary eiste 78.000 euro morele schadevergoeding voor de ouders van Joe, 20.000 euro voor zijn broer, 25.000 euro voor Gilles, de vriend van Joe, en 1.500 euro voor diens ouders.

Het hof heeft intussen beslist dat Adam G. de ouders van Joe Van Holsbeeck iets meer dan 77.000 euro aan schadevergoeding betalen. Guy Van Holsbeeck en zijn echtgenote Françoise De Roy kregen elk 30.000 euro toegewezen bij wijze van morele schadevergoeding en 17.179 euro voor de materiële schade die ze hebben geleden.

De broer van het slachtoffer krijgt een morele schadevergoeding van 20.000 euro. Daarnaast is Adam G. 25.000 euro verschuldigd aan Gilles, de vriend van Joe die het drama zag gebeuren, en 1.500 euro aan zowel de vader als de moeder van Gilles.

Ook draait hij op voor de procedurekosten van de burgerlijke partijen, die oplopen tot 12.000 euro.
Met citaat antwoorden