Geert Bourgeois, Vlaams minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme, neemt ontslag uit de Vlaamse regering. Volgens Bourgeois zijn er onvoldoende garanties voor het slagen van een communautaire dialoog. Bourgeois is ontgoocheld in de houding van kartelpartner CD&V en zegt dat het kartel heeft opgehouden te bestaan. Dat kartel is er volgens Bourgeois alvast in geslaagd de 'Belgische immobiele steen' los te wrikken.
Bourgeois wordt na zijn ontslag als Vlaams minister terug lid van het Vlaams parlement. Hij neemt de plaats in van zijn partijgenoot Gino De Craemer.
Vlaams parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten las deze namiddag de brief voor waarin Bourgeois zijn ontslag bevestigde. Op vraag van de oppositiepartijen Vlaams Belang, Groen! en Lijst Dedecker én ook van de N-VA gaf Vlaams minister-president kort uitleg bij het ontslag van Bourgeois, die intussen plaats nam op de parlementsbanken.
Onvoldoende garanties
Het ultieme voorstel waarmee Vlaams-minister president Kris Peeters vandaag naar de Vlaamse regering is getrokken, heeft de N-VA dus niet kunnen overtuigen. Het N-VA-partijbestuur oordeelde dat er onvoldoende garanties op tafel liggen voor een geloofwaardige dialoog van gemeenschap tot gemeenschap.
Het verslag van Peeters bood volgens Bourgeois geen bijkomende garanties. Er is volgens hem een schijnvertoning opgevoerd. "Zo is er bijvoorbeeld geen afspraak dat er niet onderhandeld wordt over BHV. Er wordt alleen gezegd dat de federale regering geen initiatieven neemt. We krijgen ook het bericht dat de Franstaligen amendementen zullen ingediend en goedgekeurd worden", aldus Bourgeois.
Er is volgens Bourgeois ook nog steeds geen enkele garantie op een grondige staatshervorming waarbij het zwaartepunt bij de deelstaten wordt gelegd, noch op het realiseren van concrete resultaten.
Consequent
Volgens Bourgeois houden alleen hijzelf en zijn partij een consequente koers aan. Het N-VA-kopstuk reageerde bijzonder ontgoocheld op de houding van kartelpartner CD&V, die wel het licht op groen heeft gezet voor de communautaire dialoog.
Met de beslissing van Bourgeois lijkt er een einde te komen aan het kartel CD&V/N-VA. "Mij lijkt het logisch dat als je de federale regering, waarvan uw kartelpartner de leiding heeft, niet langer steunt en als je zelf geen deel meer uitmaakt van de Vlaamse regering, waar uw kartelpartner wel deel van uitmaakt, dat dan het kartel opgehouden heeft te bestaan", aldus Bourgeois.
Vader van Vlaams kartel
Bourgeois betreurt het einde van het kartel. "Ik ben samen met Yves Leterme de vader van het Vlaams kartel, dat wij hebben opgericht om in essentie te komen tot een grote grondige staatshervorming. Ik moet vaststellen na al die maanden dat wij nog altijd ter plaatse trappelen en dat er voor 7 juni 2009 geen resultaten zullen zijn", aldus Bourgeois.
Op de vraag of het kartel wel de moeite is geweest, antwoordde Bourgeois: "Het was zeker de moeite.(...) Ik had hele sterke verwachtingen toen we het Vlaams kartel opgericht hebben op die fameuze Valentijnsdag. We hebben ook iets losgemaakt in Vlaanderen."
Immobiele steen
Volgens Bourgeois is het kartel er, onder meer door het gebrek aan steun en erkenning van de ACW-vleugel binnen de CD&V, niet in geslaagd om maatschappelijk een coherente stempel te drukken. "Maar we zijn wel geslaagd in het loswrikken van die Belgische immobiele steen, met onze hefboom als kartel. Maar op een grote stap van het eindresultaat zien we dat die hefboom het laat afweten. Dat is een grote ontgoocheling", aldus een ontgoochelde Bourgeois.
Niet logisch
Dat premier Leterme met een Vlaamse minderheid in de federale regering zou voortbesturen, vindt Bourgeois helemaal niet kunnen. "Als CD&V consequent is met zichzelf, komt ze ook tot die conclusie. Het heeft zich nooit voorgedaan dat een federale regering niet de steun heeft van een meerderheid van parlementsleden aan Vlaamse zijde."
Blijkbaar hebben er scenario's gecirculeerd waarbij de N-VA zowel federaal als Vlaams oppositie zou voeren, en tegelijk toch in het kartel zou blijven. Maar dat zou volgens Bourgeois te gek geweest zijn. "Je kan de mensen toch zo'n zaken niet wijsmaken." Bourgeois zei nog dat hij met spijt en ontgoocheling opstapt en bedankte onder meer zijn medewerkers.
Verbitterd
Op de uitlatingen van Open Vld en sp.a, reageerde Bourgeois dan weer zeer verbitterd. Beide partijen hadden zaterdag aangedrongen op het ontslag van Bourgeois. "Ik vind hun uitlatingen en gedrag echt benedenmaats. Zo ga je niet om met collega's. Bij Open Vld was het nog de voorzitter van de partij die aandrong op mijn ontslag, bij sp.a+Vl.Pro was het de viceminister-president."
Het N-VA-kopstuk deed tot slot ook een oproep opdat in het vervolg op een opener, correcter manier aan politiek kan gedaan worden en dat we voor onze kinderen en kleinkinderen, voor de jonge generatie, een perspectief kunnen bieden dat mooier en frisser oogt dan datgene wat zich de laatste tijd heeft voorgedaan.
Franstaligen
Intussen heeft de Vlaamse regering ingestemd met het opstarten van de communautaire dialoog met de Franstaligen. Dat gebeurde unaniem, aangezien N-VA-minister Geert Bourgeois niet aanwezig was op de ministerraad. Over de vraag of het ontslag van Bourgeois het einde betekent van het Vlaams kartel wou Vlaams minister-president Kris Peeters geen uitspraken doen.
Nadat de verschillende meerderheidspartijen hun partijtop hadden geconsulteerd, trok de Vlaamse regering zich vandaag rond de middag opnieuw terug op het kabinet van de minister-president. Geert Bourgeois was daar niet meer bij.
Unisono "ja"
Nadat Peeters zijn regering informeerde over de verduidelijkingen die de Franstaligen hebben gegeven over de vragen die bij de Vlaamse regering en vooral bij de CD&V leefden over de communautaire dialoog, beslisten de meerderheidspartijen volgens de minister-president unisono "ja" te zeggen op de vraag of ze die dialoog willen opstarten.
Volgens viceminister-president Frank Vandenbroucke (sp.a) moeten er stappen worden gezet in de staatshervorming en dient daarom een "open gesprek" te worden gevoerd met de Franstaligen. Daarnaast moet de regering voort besturen en een dagdagelijks beleid voeren, zei hij na afloop.
Een gelijkaardig geluid viel te horen bij de liberale viceminister-president Dirk Van Mechelen. "Het is belangrijk dat we een dialoog opstarten met onze Franstalige vrienden. Wij willen die dialoog alle kansen geven", verklaarde hij.
Septemberverklaring
De Septemberverklaring voor maandagnamiddag in het Vlaams parlement was voorzien, vindt gewoon plaats. Over de inhoud wilden de betrokkenen niets kwijt. De primeur is voor de Vlaamse assemblee, luidde het.
Die assemblee zal wel eerst het ontslag moeten akteren van Geert Bourgeois. Die maakte, zoals de procedure voorziet, zijn ontslag over aan parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten.
Geen vervanger
Ook al moet de Vlaamse regering er nog formeel over beslissen, wordt Bourgeois hoogstwaarschijnlijk niet vervangen. Normaal gezien neemt Peeters de bevoegdheden van de gewezen excellentie over. Het gaat over media, buitenlands beleid en toerisme. (belga/ka/adv)
22/09/08 12u28
Bron:
www.hln.be
Ik vond het voor mezelf interresant om, na het lezen van bovenstaand artikel, de reden van het ontslag van Geert Bourgeois even op te zoeken en hier te posten.