Enkele post bekijken
  #1  
Oud 6th September 2008, 15:41
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Question EU geeft Zuid-Ossetië en Abchazië de facto op

EU geeft Zuid-Ossetië en Abchazië de facto op


AVIGNON - De EU zet zich schrap om zichzelf, in het zog van het conflict in de Kaukasus, te behoeden voor nieuwe beloftes aan Georgië en Oekraïne die Rusland provoceren.



De nasleep van de Georgiëcrisis is voor de EU een controversiële oefening in realpolitik. Dat was te merken aan het verloop van de informele bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie gisteren, en vandaag, in het Palais des Papes van Avignon van waaruit de Franse pausen al in de veertiende eeuw probeerden de Europese vorsten aan hun gezag te onderwerpen.

Gisteren bespraken de EU-27 eerst nog een nota van de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, over de relaties EU-VS. Spectaculaire dingen staan daar niet in. Maar het besluit van de discussie was dat er daarover binnen de EU nog altijd een verschillende visie bestaat tussen de (meeste) 'oude' lidstaten en de nieuwe. De Poolse minister Radowslaw Sikorski besloot de discussie met de woorden van de onlangs overleden Bronislav Geremek, een van zijn voorgangers: wij zijn trouwe leden van de EU, maar de VS zijn onze vrienden omdat we op hen moeten rekenen als het er echt op aankomt voor onze veiligheid.

Maar niet daar zal het belang van de vergadering in Avignon liggen. De ministers bespreken vandaag eerst de top EU-Oekraïne van volgende week dinsdag in Evian. Kiev vraagt een stap dichter bij de EU te komen. De belofte dat ze een 'associatieakkoord' krijgen gaat de Oekraïners niet ver genoeg. Maar het zal een associatieakkoord blijven dat voor de schone schijn wel een 'graduele convergentie' toelaat. Oekraïne zal in Evian te horen krijgen dat het een land in Europa is maar alsnog geen aanspraak kan maken op het lidmaatschap van de EU. Kiev moet het, ondanks en zoals Georgië, stellen met het 'nabuurschapsbeleid', wat er ongeveer op neerkomt dat het voor alle weldaden van de EU in aanmerking komt, behalve voor lidmaatschap.

In verband met Georgië, dat vandaag de hoofdbrok wordt, leert de toon van de voorbereidende besprekingen dat vooral Duitsland, maar ook Italië en Frankrijk niet willen dat de EU zich verbrandt aan onrealistische plannen, alleen maar om Tbilisi (en Washington) een politiek plezier te doen. Ook België zit op die lijn. Minister Karel De Gucht heeft zijn collega's een verslag gestuurd over zijn bezoek van woensdag aan Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Zijn conclusie bevestigt dat.

Daarom ook moeten de EU-27 een vertrouwelijke voorbereidende nota van Javier Solana over de 'burgerlijke observatiemissie ter ondersteuning van de stabilisatie in Georgië', bijsturen. In de oorspronkelijke versie is er sprake van een missie met een 'country-wide' mandaat in Georgië, dus 'inbegrepen Zuid-Ossetië en Abchazië'. Maar de geografische ontplooiing ervan zou in vier fasen verlopen, omdat 'aangenomen wordt' dat 'een volledige bewegingsvrijheid over het hele grondgebied in het begin onmogelijk zal zijn'. Pas vanaf de derde fase moeten de leden van de missie 'aan weerszijden' van de administratieve grens, binnen die bufferzones opereren en in de laatste fase over het ganse Georgische grondgebied, Zuid-Ossetië en Abchazië inbegrepen.

Betrouwbare bronnen bevestigden dat dit schema opgegeven wordt. De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier wil de twee laatste fasen laten vallen omdat hij weet dat Moskou nooit akkoord gaat met EU- of OVSE-waarnemers in Zuid-Ossetië en Abchazië. De facto wordt herstel van het volledige Georgisch grondgebied daarmee opgegeven.

www.standaard.be/zuid-ossetie


DS, 06-09-2008 (Bernard Bulcke)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden