Enkele post bekijken
  #2  
Oud 8th August 2008, 15:12
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Exclamation 'Regels over vluchtmisdrijf moeten duidelijker'

'Regels over vluchtmisdrijf moeten duidelijker'


BRUSSEL - Zelfs als een aanrijder direct naar de plaats van het ongeval terugkeert, gaat het om vluchtmisdrijf. De regels daarover zijn niet altijd even duidelijk.



Volgens een hardnekkig geloof bij het grote publiek heeft een bestuurder die een aanrijding veroorzaakt, een etmaal de tijd om zich bij de politie te melden. In dat geval zou er geen sprake zijn van een vluchtmisdrijf.

Volgens het Steunpunt Verkeersslachtoffers is dat echter een mythe. 'De wet zegt dat wie op de vlucht slaat om aan de vaststellingen door de politie te ontsnappen, zich schuldig maakt aan vluchtmisdrijf', zegt stafmedewerker Hilde Peeters van het steunpunt.

'Het Hof van Cassatie is zeer streng in zijn interpretatie hiervan. Zelfs als de aanrijder wegrijdt en al na twee minuten naar de plaats van het ongeval terugkeert, is er nog altijd sprake van een vluchtmisdrijf. Het gaat om een zogenaamd onmiddellijk aflopend misdrijf.'

Er is met andere woorden sprake van een vluchtmisdrijf zodra men de plaats van het ongeval verlaat. Dit heeft verregaande gevolgen. Zelfs wie een visitekaartje achter de ruitenwisser achterlaat, maakt zich schuldig aan een vluchtmisdrijf.

Waar komt het idee vandaan dat men 24 uur de tijd heeft om aangifte te doen van een verkeersongeval?

In het verkeersreglement (artikel 52) staat wat iemand moet doen als hij betrokken is bij een ongeval.

Bij louter materiële schade moet men ter plaatse blijven om samen met de andere personen die bij het ongeval betrokken zijn, de vaststellingen te doen. Komt men niet tot een akkoord, dan roept men de politie erbij. Als men geen bevoegd persoon binnen een redelijke termijn kan bereiken, mag men later ('zodra mogelijk') aangifte doen.

Als bij het ongeval ook lichamelijk letsel is veroorzaakt, moet elke betrokkene hulp verlenen aan de gewonden. Men moet ook ter plaatse blijven.

Daarop zijn slechts twee uitzonderingen. Eén: men verlaat tijdelijk de plaats van het ongeval om bijvoorbeeld gewonden naar het ziekenhuis te brengen.

Twee: er kan geen bevoegd persoon binnen een redelijke tijd worden bereikt. In dat laatste geval moet men binnen de 24 uur aangifte doen. Het is net deze bepaling die aanleiding geeft tot zoveel verwarring.

Hoe moeten we die tegenstrijdige regels nu begrijpen?

'Er bestaat maar één mogelijke interpretatie', zegt Hilde Peeters van het Steunpunt Verkeersslachtoffers. 'Het is niet altijd mogelijk voor de politie om ter plaatse te komen. De radiokamer beslist op grond van de ernst van de feiten of de politie al dan niet onmiddellijk naar de plaats van het ongeval komt.'

'Neem het voorbeeld dat er slechts zeer lichte verwondingen zijn zoals een schaafwonde op het been. In dat geval kan de politie aan de betrokkenen vragen om niet ter plekke te blijven, maar naar het politiekantoor te komen.'

Kan de 24 uur-regel van toepassing zijn op bijvoorbeeld het ophefmakende vluchtmisdrijf in Heusden-Zolder, waarbij een scoutsmeisje werd gedood?

Nee, zegt Peeters: 'Het gaat om iemand die een fietser aanrijdt en dodelijk verwondt, daarbij zijn voorruit aan diggelen rijdt en naar de garage gaat om de sporen uit te wissen. Het kan niet de bedoeling zijn zo iemand 24 uur de tijd te geven om zich aan te geven. Maar het zou beter zijn dat de wetgever deze onduidelijkheid uit de wereld helpt.'

Wat als de aanrijder vluchtmisdrijf pleegt om thuis te ontnuchteren en zich binnen de 24 uur bij de politie aanmeldt?

Politierechters treden bijzonder streng op tegen dergelijke overtreders. Er is in elk geval sprake van vluchtmisdrijf. De straffen hierop zijn een gevangenisstraf tot zes maanden en een boete tot 2.000 euro als er enkel materiële schade is, en tot twee jaar cel en 5.000 euro boete als er gewonden of doden te betreuren vallen. In dat laatste geval moet er ook een rijverbod van ten minste drie maanden worden opgelegd.

Wat als de aanrijder in paniek wegrijdt, na enkele uren weer bij zinnen komt en zich dan spontaan gaat aangeven?

Ook dan is er sprake van een vluchtmisdrijf, maar de rechters zullen geneigd zijn rekening te houden met de goede trouw van de aanrijder en hem veeleer de minimumstraf opleggen. Het Steunpunt Verkeersslachtoffers pleit ervoor de strafmaat aan te passen zodat veroorzakers van een ongeval aangespoord worden zich zo vlug mogelijk na het ongeval aan te geven.

'Het is voor slachtoffers van een verkeersongeval en nabestaanden van groot belang om de omstandigheden en de veroorzaker van het ongeval te kennen.'

Steunpunt Verkeersslachtoffer, Diksmuidelaan 50, 2600 Berchem, tel. 03-312.85.15.


DS, 08-08-2008 (Filip Verhoest)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden