Doha: Iedereen Wou Maar Niemand Wilde
DOHA: IEDEREEN WOU MAAR NIEMAND WILDE
GENEVE - De onderhandelingen van de afgelopen week in Genève over de afronding van het Doha-ontwikkelingspakket waren een thriller. Alle ingrediënten waren er: grote ego's, slechte karakters, doorzetters, ingewikkelde dossiers, en tactische manoeuvres. Zoals toen de Indiase minister Kamal Nath doelbewust en al spottend rond de tafel liep terwijl hij zijn Amerikaanse tegenspeelster Susan Schwab van antwoord diende. 'Hij wist goed wat hij deed. Hij wilde haar destabiliseren. Ze was er gewoon niet tegen opgewassen', zegt een van de onderhandelaars binnenskamers. 'Ze kent het tactische spel niet.'
Gisteren nog probeerden alle betrokken partijen te doen geloven hoe doodjammer ze het vonden dat het is mislukt.
Peter Mandelson, de EU-onderhandelaar, zei dat het 'geen realistische optie' is om in het najaar nog snel een akkoord te halen met de Amerikaanse verkiezingen voor de deur. Maar gisteren liet hij tijdens een afsluitende bijeenkomst van de delegaties optekenen dat 'hij en zijn team er naar uitzien om snel naar Genève terug te keren, niet om voort te doen vanaf het punt waar we gekomen waren maar wel om veilig te stellen wat er bereikt werd'. Velen tipten Mandelson de afgelopen dagen als 'het slechtste karakter rond de tafel'.
Maar is er echt iets bereikt?
Vrijdagavond, 25juli, kwam er plots 'een belangrijke doorbraak zoals nooit eerder voordien in het Doha-overleg', zoals de Belgische minister Karel De Gucht het noemde. Het momentum was er. En alles wat daarna kwam, zou een verfijning en een aanvulling zijn om het pakket af te ronden.
Maar na het weekend keerde het tij. Meerdere bronnen wijzen daarbij naar de VS-onderhandelaarster, Susan Schwab, die vanaf maandag voortdurend op de rem ging staan.
'Ze heeft een oplossing over het probleem van het speciale veiligheidsmechanisme voor de ontwikkelingslanden nooit gewild om te vermijden dat er nog over het voor haar pijnlijkste dossier onderhandeld moest worden, namelijk de verlaging van de aanzienlijke katoensubsidies van de VS', klinkt het uit meerdere hoeken. Op zijn weblog wijst Mandelson Susan Schwab openlijk met de vinger. Er is in Washington tijdens het weekend naar Genève gebeld vanuit het Congres en het Witte Huis, klinkt het.
Dat is niet eens verwonderlijk. Schwab beschikt momenteel niet over een globaal onderhandelingsmandaat, een zogenaamde 'fast track' waardoor het Congres een akkoord in zijn geheel moet goedkeuren of verwerpen. Dat Congres heeft bovendien een nieuwe landbouwwet goedgekeurd waarin de handelsverstorende subsidies eerder vermeerderen dan verminderen. Die wet nu vlak voor de verkiezingen kelderen omwille van een internationaal akkoord, is veel gevraagd.
En de andere partijen? Zolang niet iedereen akkoord is met het geheel is er over niets een akkoord, zegt een WTO-regel.
Kamal Nath, de Indiase minister van Handel, zei maandag openlijk dat hij het akkoord van vrijdagavond 'nooit aanvaard' heeft.
En EU-onderhandelaar Peter Mandelson zal de laatste zijn om te ontkennen dat ook hij binnen de EU met een afwijzingsfront van (minstens) acht landen zat, waaronder voorzitter Frankrijk. En Italië. Zaterdag telefoneerde de Franse president en EU-voorzitter, Nicolas Sarkozy, Commissievoorzitter José Manuel Barroso 'plat' om te eisen dat Mandelson het overleg in Genève zou verlaten zodat hij tegen zeven uur 'savonds op het Elysée zou zijn. Mandelson kon hoogstens in de namiddag, tenminste indien Sarkozy zijn presidentieel vliegtuig wilde sturen om hem op te halen. Sarkozy belde ook alle EU-leiders van het afwijzingsfront op om het akkoord van vrijdagavond te kelderen, is er te horen.
Maar uiteindelijk blokte Commissievoorzitter Barroso het onderhoud af.
En gisteren nog zegde de Franse boerenorganisatie FNSEA, zowat de machtigste drukkingsgroep in de hele Europese Unie, gewoon dat het akkoord van vrijdag onaanvaardbaar was.
DS, 31-07-2008 (bb)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|