China blijft pers en internet breidelen
PEKING/BRUSSEL (REUTERS, DS) - Tijdens de Olympische Spelen komt van 'maximale mediavrijheid' in China niets in huis. Buitenlandse journalisten kunnen in het belangrijkste olympische perscentrum niet vrij surfen. Perslui stuitten gisteren op heel wat websites die ontoegankelijk waren, zoals die van Amnesty International.
Ook tijdens de Olympische Spelen zal China de toegang tot het internet breidelen. Dat werd gisteren al duidelijk. Volgens de afspraken moesten regels van openheid gelden vanaf de opening van het olympische dorp op 27 juli. Maar de buitenlandse journalisten stuitten op heel wat websites die ontoegankelijk waren, zoals die van Amnesty International dat maandag nog een kritisch rapport over de mensenrechten in China publiceerde.
China zet tienduizenden mensen in om het internet af te speuren en censureren. De Chinese journalisten en internetgebruikers werken en leven onder een zware censuur. Maar tijdens de Spelen zou voor de (buitenlandse) journalisten een volledige persvrijheid gelden. 'Er komt een maximale mediavrijheid. Het internet wordt niet gecensureerd', zei de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Jacques Rogge, onlangs nog aan De Standaard (DS 26-27 juli).
Dat blijkt niet te kloppen en bovendien zijn vertegenwoordigers van Rogges IOC akkoord gegaan met de censuur. Dat verklaarde Kevin Gosper, de voorzitter van de perscommissie van het IOC, die de beteugeling betreurde. 'Ik heb vernomen dat sommige IOC-vertegenwoordigers met de Chinezen zijn overeengekomen dat gevoelige sites geblokkeerd zouden blijven,' zei Gosper, 'op basis van de overweging dat ze niets met de Spelen te maken hebben.'
Chinese woordvoerders zeiden dat sites van de verboden beweging Falun Gong ontoegankelijk zouden blijven. Maar de censuur gaat veel verder. Ze treft de sites van mensenrechtenorganisaties evenals de Chineestalige sites van grote internationale media, en van kranten uit Hongkong en Taiwan. Tot de zwarte lijst behoren ook alle sites die verwijzen naar gebeurtenissen waarover het regime er liever het zwijgen toe doet, zoals het bloedbad van Tiananmen in 1989.
Chinese woordvoerders ontkenden dat China zijn beloften niet naleefde. Ze zegden dat 'de buitenlandse journalisten alles krijgen wat ze nodig hebben om de Spelen te verslaan'.
Amnesty International betreurde gisteren dat het IOC overstag ging voor China. 'De openlijke censuur vormt de zoveelste gebroken belofte en dat ondermijnt verder de claim dat de Spelen de mensenrechten in China zouden helpen verbeteren', zo luidde het in een persverklaring.
Voordien was al duidelijk dat de journalisten in geen geval vrij naar Tibet zouden kunnen reizen. Gisteren maakte de China Daily nog bekend dat de Chinese politie gemobiliseerd is om in dat gebied 'een absolute rust te verzekeren zonder de minste ontsporing'. Er komt verhoogde bewaking voor de officiële gebouwen en alle verloven van Chinese politieagenten in Tibet zijn ingetrokken. (md)
www.standaard.be/peking2008
DS, 31-07-2008 (md)