’Ricco mag dertig jaar de cel in’
’Ricco mag dertig jaar de cel in’
Rolf Aldag gaf vorig jaar live op de Duitse televisie structureel gebruik van epo toe. Als sportief directeur van Team Columbia vecht de ex-renner voor een dopingvrije toekomst.
Verwacht van Rolf Aldag geen compassie met Riccardo Ricco, eergisteren betrapt op het gebruik van epo. De Duitser koos na een publieke biecht vorig jaar mei de kant van de bestrijders van doping. Bij Team Columbia, voortrekker in de schoonmaak van de wielersport, vond hij zijn plek. Als sportief directeur geldt Aldag als meesterbrein achter het ‘schone’ succes van het Amerikaanse team. Zijn werkwijze lijkt in niets op de handelswijze van T-Mobile, de ploeg waar hij tussen 1995 en 1999 greep naar stimulerende middelen.
„Ricco mag oprotten, een schop na krijgen en over een brug worden gelazerd”, zegt Aldag naast de bus van Team Columbia. „Als je zo dom bent, moet je IQ onder de 20 punten liggen. Als een varken of een aap. Hij verziekt het voor iedereen. Ik begrijp nu waarom zijn bijnaam ‘Cobra’ luidde. Ricco is een slang. In het peloton hoorde ik fluisteren, dat ze hem levenslang achter de tralies moeten stoppen. Ik vind dertig jaar voldoende. Als je zo dom bent, verdien je niet beter. Diens positieve test kwam niet als een verrassing. Zijn verdachte maniertjes en agressieve stijl van fietsen riepen bij iedereen vragen op.”
Aldag uit zijn ongepolijste kwalificaties van de gevallen Italiaan op kalme, zelfbewuste wijze. Voor een ‘slip of the tongue’ is hij te welbespraakt en te intelligent. Zijn veroordeling van Ricco maakt onderdeel uit van zijn continue gevecht tegen doping. „Ik vind het goed dat renners worden gepakt”, nuanceert hij. „Al bezorgt de verwijdering van Sanier-Duval uit de Tour de France geen goede reclame. Dat merkt onze sprinter Mark Cavendish. Journalisten zetten plotseling vraagtekens bij zijn vier etappezeges.”
De verdachtmakingen aan het adres van de Brit doen hem zeer. Team Columbia, eigendom van miljardair Bob Stapleton, presenteert zich in woord en gebaar als representant van het ‘nieuwe wielrennen’. Een strikt antidopingbeleid moet potentiële uitglijders voorkomen. Het Agency for Cycling Ethics (ACE) test de coureurs wekelijks. Bij de geringste twijfel schakelt het management de hulp van Don Catlin, een deskundige wiens expertise onder meer werd ingezet tijdens de Balco-affaire.
Aldag geniet in deze atmosfeer. Het geeft hem de kans te laten zien dat dopingvrij fietsen de moeite loont. Met een groene, gele en witte trui in de eerste Tourweek kwam de bevestiging. De ritzeges van Cavendish vormden de slagroom op de taart. „Ver boven onze verwachtingen”, glundert de ex-prof die het succes toewijst aan een uitgelezen beleid. „Als je ‘clean sport’ bedrijft, moet je naar alternatieven zoeken om resultaat te boeken. Onze kracht ligt in inventiviteit en uitgebalanceerde trainingen.”
Met een trotse glimlach vertelt Aldag over het ontwerp van een tijdritfiets voor kopman Kim Kirchen. „Fabrikant Giant ontwikkelde een exemplaar van carbon met de assistentie van een specialist in aerodynamica, afkomstig uit de Formule 1. Binnen een tijdsbestek van een halfjaar kwam het project rond. Het voordeel is onvoorstelbaar. Kim trapt structureel 30 watt meer. In een tijdrit maakt dat het verschil tussen winst of de 35ste plaats. Toen we de fiets bij de tijdrit in Cholet – waarin Kirchen als tweede finishte achter Stefan Schumacher – uit de vrachtwagen haalden, stonden andere sportief directeuren als kleine kinderen voor het hek te kijken.”
Mooier dan dit technologische hoogstandje vindt Aldag de ontspannen en open sfeer bij Team Columbia. Niets herinnert hem aan T-Mobile, waarvan Stapleton de licentie opkocht. „Een paspoort telt niet meer”, zegt hij cryptisch. „Je kreeg geen vrijheid om iedereen een eerlijke kans te geven. T-Mobile wilde een Duitse ploeg, met Duitse supersterren en Duits succes. De rest – buitenlanders – werden slechts aangetrokken ter ondersteuning. Nu vul ik de Tourploeg naar eigen inzicht in. Op basis van prestaties, karakter en inpasbaarheid in het team. Een verademing.”
In samenspraak met zijn baas Stapleton heeft Aldag de hiërarchische structuur van T-Mobile na de doorstart drastisch gewijzigd. Renners om 09.00 uur uit hun bed bellen om hen op te dragen te gaan trainen komt niet meer voor. Evenmin controleert, stuurt en corrigeert de ploeg mediacontacten. „We hadden een perschef (Luuc Eisinga, de huidige voorlichter van Rabobank, red.) die elk interview navlooide en corrigeerde als een uitspraak gevoelig lag. Dat wilden we niet meer. Renners moeten fouten kunnen maken en op eigen benen leren staan. Die betuttelende bescherming remt hen in het proces volwassen te worden. Ze moeten in staat zijn hun banksaldo te checken na hun carrière.”
Voor de leiding van Team Columbia is de Tour al geslaagd. Aldag hoopt stiekem op een eindzege van Kirchen, zodat het ‘schone’ wielrennen een gezicht krijgt. „Een beloning voor onze filosofie. En Kim verdient het. Maar onze doelstelling blijft realistisch: een plek bij de eerste vijf. Als hij in de Alpen een slechte dag krijgt, bouwen we nog steeds een feest in Parijs.”
’Cobra’ officieel in staat van beschuldiging
Riccardo Ricco is door de onderzoeksrechter in Foix officieel in staat van beschuldiging gesteld. De Italiaanse wielrenner, die werd betrapt op het gebruik van epo en donderdag de Ronde van Frankrijk verliet, mag terugkeren naar Italië in afwachting van een rechtszaak. Zijn ploeg Saunier-Duval zette Ricco op straat, net als zijn ploeggenoot Leonardo Piepoli.
Rechter Antoine Leroy stelde Ricco onder voorwaarden in vrijheid. ’Cobra’ mag Frankrijk verlaten, maar het is hem verboden contact te hebben met collega's of de leiding van de ploeg. Ricco wordt officieel beschuldigd van het gebruik van een substantie die als giftig is geklasseerd in de gezondheidscode, zo meldde Leroy. Hij blijft onder justitieel toezicht. Leroy liet verder weten dat de renner de aantijgingen heeft ontkend, zoals hij dat eerder ook al tijdens een politieverhoor heeft gedaan.
De toekomst van de ploeg staat op het spel. Saunier Duval, producent van verwarmingsketels, overweegt serieus de sponsoring te beëindigen, zo verklaarde directeur Thierry Leroy. „Het is zeer waarschijnlijk dat wij uit de wielersport stappen. We zijn klaar om de ploeg aan te klagen in het geval er sprake is van georganiseerd dopegebruik.”
Trouw, 19-07-2008
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|