Koppelverkoopwet gaat over banken, niet over iPhone
Koppelverkoopwet gaat over banken, niet over iPhone
Donderdag 10 juli 2008 - Minister Van Quickenborne wil de wet op de koppelverkoop afschaffen. Hij vindt de heisa rond de iPhone immers onzin. Maar die wet beschermt de consument wel in de eerste plaats tegen de willekeur van banken en financiële instellingen.
Van Quickenborne had zich al in het openbaar getoond met een iPhone, in het buitenland gekocht en sim-lock verwijderd. Mooi en een beetje ondeugend, maar nu gaat hij er wel over. Deze bewindsvoerder wil nu surfen op de golf van zijn modegril, en bij die modegril hoort het dat je koppelverkoop nonsens vindt. Ach, op een bepaalde manier kan het mij niet schelen of iPhone-kopers zich laten beduvelen met een duur telefoonabonnement omdat ze hun speeltje toevallig goedkoper kunnen krijgen.
Maar deze minister van Economie zou zich wel mogen informeren over zijn vakgebied, of hij zou de voorbije jaren dit vakgebied toch een beetje mogen gevolgd hebben. Koppelverkoop zit in zijn domein, en als hij er een uitspraak over doet, mag daar een vermoeden van intelligentie achter zitten.
De wet op de koppelverkoop is er in de eerste plaats gekomen om consumenten te beschermen tegen wat vooral de financiële sector aanrichtte, niet met de verkoop van kleine gadgets, maar met leningen en bankproducten die gezinsbudgetten voor vele jaren bepalen. Voor de wet was het gewone zaak dat een hypotheeklening samen verkocht werd met een schuldsaldoverzekering, bij een verzekeringsmaatschappij niet van de keuze van de klant maar van de bank, niet tegen competitieve tarieven maar tegen veel te dure premies.
Voor de wet was het gewone zaak dat een bank zijn klanten op papier mocht en kon verplichten tot allerlei financiële diensten omdat je er een rekening had en een lening wilde. Die druk is er nog vaak, maar elke bankbediende of directeur weet dat hij over de schreef gaat als hij de klant met dwang wijst op veel voordeliger tarieven als de klant dit en dat pakket er bij pakt. De wet op de koppelverkoop is tot stand gekomen om het economisch landschap met monopolistische reuzen toch concurrentiëler te maken voor de gewone consument. Denk daarbij niet meteen aan de kansarme en leefloner, het effect zit vooral bij de grote middenklasse voor wie een gezinsbudget nog altijd enig beheer vraagt.
Van Quickenborne zou beter mogen weten. De wet op de koppelverkoop is tot stand gekomen tijdens paars, en zijn partij heeft die dus mee goedgekeurd. Maar deze kampioen van de populaire ondeugendheid is in de eerste plaats een economische liberaal, en dus gaat zijn bezorgdheid meer uit naar de belangen van de bedrijven dan naar die van de consumenten. Hij weet dat hij gemakkelijk kan scoren met de iPhone, er staan tientallen zoniet honderden reacties op allerhande fora van mensen die ook zoals in het buitenland een iPhone tegen één euro willen, en dan liefst zonder welke andere verplichting dan ook. Wie niet?
Maar tussen wat hip staan doen over een hip toestel van een groot wereldbedrijf dat het monopolie in zijn bedrijfsfilosofie heeft ingeschreven, en een beetje verder nadenken over waarom die wet op de koppelverkoop in bepaalde omstandigheden heel veel zin heeft voor heel veel mensen, daar zit heel wat ruimte tussen. En die ruimte is blijkbaar veel te breed voor het politieke verstand van de minister van Economie.
6MinutesBusiness, 14-07-2008
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|