Enkele post bekijken
  #1  
Oud 30th June 2008, 08:56
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Exclamation VRT wordt vleugellam

VRT wordt vleugellam


BRUSSEL - De VRT, een van de meest succesvolle publieke omroepen van Europa, zinkt steeds dieper weg in een crisis.



De VRT gold jaren als één van de meest performante en zelfs kostenefficiënte publieke omroepen van Europa. Dat staat in schril contrast met het beeld dat nu van de Vlaamse publieke omroep wordt geschetst. Door het rapport van het Rekenhof is de VRT opnieuw in een storm terechtgekomen, met als hoofdrolspelers 'de megalomane ex-managers Tony Mary en Aimé Van Hecke' die de VRT 'op de rand van de financiële afgrond' zouden gebracht hebben.

Mary en Van Hecke fungeren als de zondebokken voor de diepe crisis waarin de publieke omroep verzeild is. Uiteraard doen de financiële nood en de forse besparingen de VRT veel pijn. Maar nog veel bedreigender is het spook van de bureaucratie dat aan de Reyerslaan weer de kop heeft opgestoken.

'Wij moeten het grootste productiehuis van Vlaanderen zijn, maar door alle interne en externe regels die ons worden opgelegd, dreigen we ook het traagste en logste productiehuis van Vlaanderen te worden', zo verwoordt een VRT-producer de problemen. 'Je hebt 35 stempels nodig vooraleer je aan de slag kunt. Niemand durft nog beslissen. Voor alles wordt bij voorbaat al ingeschat of het de 'politieke test' wel zal doorstaan. Dat maakt de VRT op dit moment vleugellam. Misschien is dat ook de bedoeling.'

De VRT heeft de opdracht gekregen om meer programma's in eigen huis te maken, in plaats van ze uit te besteden aan externe productiehuizen. Maar er wordt steeds harder aan getwijfeld of de omroep daartoe wel in staat is. Niet alleen omdat de interne productie al jaren op nagenoeg volle capaciteit draait. Er is ook een 'creatief probleem'.

De VRT heeft niet voor alle genres het nodige talent in huis. De problemen met het boekenprogramma, dat uiteindelijk buitenshuis zal gemaakt worden, is in dat verband exemplarisch.

Bovendien vertroebelt de toenemende bureaucratie de relaties met de externe productiehuizen, die een cruciale rol hebben gespeeld in het succesverhaal van de VRT.

En dan is 'de echte doos van Pandora' nog niet geopend. Bij de VRT groeit de vrees dat men de technische problemen niet onder controle zal krijgen. Het digitaal platform is zo monolithisch gebouwd, dat het bijzonder moeilijk blijkt om radio, televisie en internet op elkaar af te stemmen. Bijna altijd stoot men op technologische problemen. Dat bemoeilijkt de noodzakelijke uitbouw van de websites en internettoepassingen.


DS, 30-06-2008 (Leo Bonte)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden