![Oud](images/statusicon/post_old.gif)
17th June 2008, 15:15
|
![Barst's Avatar](image.php?s=85934696981970cf8c6ad8e2573e3c44&u=1&dateline=1088092989) |
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Ierse regering vraagt geen nieuw verdrag
Ierse regering vraagt geen nieuw verdrag
LUXEMBURG - Voor juni 2009 moet er een oplossing zijn voor het Ierse neen tegen het Verdrag van Lissabon. Anders zijn de Ieren gezien.
De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Michael Martin heeft gisteren, op de ministerraad in Luxemburg, geen nieuwe onderhandeling gevraagd over een nieuw EU-verdrag dat in de plaats zou komen van het in zijn land afgewezen Verdrag van Lissabon. Integendeel, ook Martin vindt dat de lidstaten die nog niet klaar zijn met de procedure, de ratificatie van het verdrag moeten voorzetten.
Franse plannen doorkruist
Vooral de Franse president Nicolas Sarkozy is vragende partij voor een snelle oplossing van de crisis. Die zou er tegen oktober moeten zijn. Tijdens zijn EU-voorzitterschap, dat op 1 juli begint, was de voorbereiding van de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon op 1 januari 2009, hoofdzaak. Maar ook andere punten die hij wilde realiseren, zoals een groot migratiepact voor de EU, en nieuwe stappen in de Europese defensie, dreigen ondergesneeuwd te geraken. Voor de uitbouw van de Europese defensie - voor het 'neutrale' Ierland een uiterst gevoelig punt - suggereerden hoge Franse kringen gisteren in Luxemburg dat Parijs desnoods met het huidige Verdrag van Nice zal werken. Dat biedt de mogelijkheid om met een beperkt aantal lidstaten nauwer samen te werken op bepaalde domeinen. En als dat niet lukt binnen het EU-verdrag kan het desnoods buiten EU-verband, klonk het.
Een snelle oplossing ook in Iers belang
Een van de belangrijke argumenten om de Ierse neen-stemmers de wind uit de zeilen te halen, is dat ze in Brussel sneller dreigen uit de boot te vallen zonder 'Lissabon' dan met. Tegen het verdrag werd aangevoerd dat Ierland vanaf 2014 geen waarborg meer heeft van een commissaris omdat de Commissie dan afslankt. Maar dat zal sneller het geval zijn als Lissabon niet wordt goedgekeurd. Op 7 juni 2009, als de eerstvolgende Europese verkiezingen gehouden worden, treedt volgens het Verdrag van Nice immers ook een afslanking in werking van de Commissie. Een mogelijk aanbod aan de Ieren zou er nu in bestaan dat ze de garantie krijgen dat er in de Commissie toch een vertegenwoordiger blijft voor alle lidstaten. Maar dan moet het Verdrag van Lissabon worden goedgekeurd. Want daarin is voorzien dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders unaniem kunnen beslissen over een gewijzigde samenstelling van de Commissie, zonder verdragswijziging.
EU-top heeft nog andere belangrijke agendapunten
De EU-top die donderdag in Brussel begint, zal helemaal in de schaduw staan van het Ierse neen. Maar onder druk van de betogingen van transporteurs en landbouwers van morgen in Brussel, worden nog belangrijke conclusies verwacht over maatregelen om de voedsel- en energieprijzen draaglijker te houden voor de meest getroffenen.
België wil meer garanties dat de ratificatie van het EU-akkoord met Servië volledig afhankelijk blijft van de medewerking van Belgrado aan de uitlevering van oorlogsmisdadigers aan het Joegoslavië-tribunaal.
DS, 17-06-2008 (Bernard Bulcke)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|