Enkele post bekijken
  #1  
Oud 11th June 2008, 17:01
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Klokkenluider hangt vuile was buiten in boek

Klokkenluider hangt vuile was buiten in boek

R. Aernoudt, Wedervaren van een cabinetard. Politiek en machtsmisbruik, Roeselare: Roularta Book, 189 bladzijden (17,90 euro).


BRUSSEL - Negen maanden na zijn ontslag als Vlaams topambtenaar heeft Rudy Aernoudt een boek klaar over zijn ervaringen als cabinetard. Aan de hand van anekdotes en verhalen wil de klokkenluider aantonen dat het politiek systeem verziekt is door machtsmisbruik en favoritisme.


Aernoudt was aan het begin van het decennium adjunct-kabinetschef van toenmalig Waals Economieminister Serge Kubla (MR). Nadien werd hij kabinetschef van Fientje Moerman (Open VLD) - eerst op federaal niveau en vanaf 2004 op Vlaams niveau - en Vlaams topambtenaar.

Aernoudt diende bij de Vlaamse ombudsman een klacht in over de toekenning van een expertencontract aan bevriende experts en kreeg daarbij gelijk. Het rapport van de ombudsman leidde tot het ontslag, in oktober vorig jaar, van Vlaams viceminister-president Fientje Moerman.

Ondertussen was ook Aernoudt echter ontslagen. De klokkenluider vecht het ontslag om dringende redenen bij de arbeidsrechtbank aan. Ondertussen geeft hij les en zette hij zich aan het schrijven.


'Systeem is verziekt'

Dat leverde het boek 'Wedervaren van een cabinetard' op, dat uitgegeven is bij Roularta Books en woensdag in Brussel werd voorgesteld. Daarin probeert de klokkenluider aan te tonen dat het politieke systeem verziekt is. 'Zodanig dat de burger, indien hij het allemaal zou weten, vermoedelijk in opstand zou komen', schrijft Aernoudt in het voorwoord. De auteur benadrukt dat het boek er niet kwam om de vuile was buiten te hangen, maar omdat de burgers het recht hebben om te weten hoe er met hun centen wordt omgesprongen.

De anekdotes en feiten van Aernoudt leveren verhalen op over machtsmisbruik, vriendjespolitiek, verspilling, onregelmatigheden en individueel belang dat primeert op het algemene belang. 'Ik vermoed sterk dat het verhaal representatief is voor het politieke gebeuren', dixit Aernoudt bij de voorstelling van het boek.


Blog DS, 11-06-2008
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden