Wapenverkoop stijgt spectaculair
Wapenverkoop stijgt spectaculair
STOCKHOLM/BRUSSEL (AP, DS) - Wereldwijd werd vorig jaar zo'n 860 miljard euro uitgegeven aan bewapening. De VS nemen in hun eentje 45 procent van die uitgaven voor hun rekening. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Zweedse vredesinstituut Sipri.
Op wereldschaal blijven de uitgaven voor bewapening spectaculair stijgen. Dat blijkt uit het jaarrapport van Sipri, het Stockholmse internationale instituut voor vredesonderzoek.
De militaire uitgaven van de wereld groeiden vorig jaar met zes procent. In 2007 werd 860 miljard euro aan allerlei wapentuig uitgegeven. Volgens Sipri besteden de Verenigde Staten met een budget van 351 miljard euro het meest aan defensie; het Amerikaanse aandeel is goed voor 45 procent van het wereldbudget.
Sinds de Tweede Wereldoorlog is het militaire budget van de Verenigde Staten nog nooit zo hoog geweest. Het Amerikaanse budget voor bewapening steeg sinds de aanslagen van 11 september 2001 met 59 procent, vooral door de enorme uitgaven voor de invasies in Irak en in Afghanistan.
Op nummer twee na de VS volgt het Verenigd Koninkrijk, met een militaire uitgave van 38,28 miljard euro. China staat met 36,4 miljard euro op drie.
Op regionaal vlak verhoogde vorig jaar vooral Oost- en Centraal-Europa zijn militaire uitgaven. Die stijgende trend is vooral te wijten aan Rusland, dat 22,7 miljard euro uitgaf aan bewapening. Ook in Armenië, Azerbeidzjan en Georgië stijgen de defensie-uitgaven, die betaald worden met de gas- en olie-inkomsten.
In Oost- en Centraal-Europa schoten de militaire uitgaven de voorbije tien jaar met 162 procent de hoogte in. Vorig jaar stegen de defensiebudgetten er met vijftien procent.
De VS, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, India, Pakistan en Israël bezitten samen ook meer dan 25.000 kernkoppen, waarvan meer dan 10.000 door raketten of vliegtuigen kunnen worden afgeworpen. Sipri nam Noord-Korea niet op in deze lijst, omdat het niet kon nagaan in welke mate het land zijn nucleaire vermogen in wapens heeft omgezet.
De drijvende krachten achter de steile opgang van de globale militaire uitgaven zijn volgens Sipri onder meer de veranderde buitenlandse politiek van bepaalde landen, echte en vermeende dreigingen, gewapende conflicten en meer economische middelen.
Ondanks de stijgende defensie-uitgaven verwacht het Zweedse vredesinstituut het komende jaar nieuwe besprekingen over ontwapening en bewapeningscontrole. 'Het is duidelijk in het belang van regeringen en burgers om pragmatische en positieve stappen in de juiste richting te nemen', zei de directeur van Sipri, Bates Gill.
DS, 10-06-2008 (mbs, iro)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|