Onderzoek Raad van Europa nu al omstreden
Onderzoek Raad van Europa nu al omstreden
BRUSSEL - 'Ik ga er alles aan doen om een negatief rapport te vermijden', zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen.
Vanaf vandaag loopt er in de Vlaamse faciliteitengemeenten rond Brussel een onderzoekscommissie van de Raad van Europa rond. Ze onderzoeken de niet-benoeming van de Franstalige burgemeesters van de faciliteitengemeenten Linkebeek, Wezembeek-Oppem en Kraainem. De 'fact finding mission' bestaat uit drie rapporteurs: delegatieleider Michel Guéguan (Frankrijk), Dobrica Milovanovic (Servië) en Anders Knape (Zweden). Al sinds 2007 weigert Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open VLD) om de burgemeesters Arnold d'Oreye de Lantremange (Kraainem), Damien Thiéry (Linkebeek) en François Van Hoobrouck (Wezembeek-Oppem) te benoemen. Hij weigert dat omdat ze de taalwet hebben overtreden. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 hadden de drie Franstalige oproepingsbrieven verstuurd. Een overtreding van de taalwet, want de faciliteitengemeenten liggen in Vlaanderen. Keulen heeft nu al vragen bij het programma van de rapporteurs. 'Waarom gaan ze langs bij Brussels minister-president Charles Picqué (PS)? De Brusselse regering heeft geen enkele bevoegdheid in die gemeenten. Brussels minister en Vlaming Guy Vanhengel (Open VLD) volgt voor ons dat gesprek.'
Keulen wil absoluut vermijden dat het rapport opnieuw negatief uitdraait voor Vlaanderen. In mei 1998 kwam de Zwitser Dumeni Columberg in opdracht van de Raad van Europa al eens de positie van de Franstalige inwoners in de Vlaamse Rand onderzoeken. In zijn eindverslag stelde hij dat België het minderhedenverdrag moest ondertekenen en suggereerde hij dat de federale regering referenda moest houden over de invoering van de tweetaligheid in heel België en over de aanhechting van de zes randgemeenten bij Brussel. 'De niet-benoeming van deze drie burgemeesters heeft niets te maken met het feit dat ze Franstalig zijn of tot een minderheid behoren, maar gebeurt uitsluitend omdat zij als burgemeesters diverse inbreuken hebben begaan op de taalwetgeving. Dat deden ze niet zomaar uit onwetendheid, maar echt met kwaad opzet. Hun bedoeling is mensen tegen elkaar opzetten, en dat gaat regelrecht in tegen de taken van een burgemeester. Een van hen, Van Hoobrouck, had het zelfs over “in staat van oorlog zijn,. Merk op dat de Franstaligen hem nu krampachtig trachten uit beeld te houden', zegt Keulen.
'Ik heb in drie andere gemeenten, in Drogenbos, Wemmel en Sint-Genesius-Rode, wel een Franstalige burgemeester benoemd. Dat is toch het beste bewijs dat ik niet vooringenomen ben, maar dat het hier echt over de juridische feiten gaat', zegt Keulen nog.
Dit weekend stelden de Franstalige partijen opnieuw dat de benoeming van de drie burgemeesters een mogelijke pasmunt kan zijn voor de splitsing van BHV. 'Daarvan kan geen sprake zijn. Dit is geen politiek dossier, maar een juridisch', herhaalt Keulen. (wov)
DS, 13-05-2008
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|