25/04
Amerikaanse winkels rantsoeneren rijst
BRUSSEL - De stijgende voedselprijzen dwingen nu ook landen buiten Azië om maatregelen te treffen. Wal-Mart, de grootste winkelketen in de Verenigde Staten, beperkt sinds gisteren de verkoop van rijst.
De grootste winkelketen ter wereld, het Amerikaanse Wal-Mart, legt de verkoop van rijst aan banden. Daarmee begint de wereldwijde voedselcrisis ook tot in de Verenigde Staten door te sijpelen. Klanten van de supermarktketen kunnen bij Sam's Club, een dochter van Wal-Mart,
maximum vier zakken rijst van negen kilo aanschaffen per winkelbezoek. De beperking geldt in de eerste plaats voor de jasmijn- en basmativarianten, twee rijstsoorten die uit Azië ingevoerd worden. De maatregel werd genomen nadat de winkels bestormd waren door restauranthouders. Door de stijgende prijzen en de onrustwekkende prijsvoorspellingen begonnen die massaal voedsel in te slaan.
Wal-Mart is niet de enige keten die maatregelen trof. Ook de winkelketen Costco legde beperkingen op aan zijn klanten nadat de voorraden razendsnel de rekken waren uitgevlogen. Vooral aan de Amerikaanse westkust wordt rijst gehamsterd. Daar wonen veel mensen van Aziatische afkomst. The New York Times meldt dat de maatregel alleen bij groothandelaars geldt. Daar kan de verkoop gecontroleerd worden omdat er, net zoals bij ons bij Makro, met een klantenkaart gewerkt wordt. Sam's Club liet in een verklaring weten dat de huidige restricties van voorbijgaande aard zijn.
Volgens Amerikaanse analisten is er voorlopig nochtans geen tekort aan voedsel, maar door de onrust op de internationale markt vrezen veel Amerikanen voor verdere prijsstijgingen, en dan vooral in de horeca. De prijs van rijst in de Amerikaanse winkels verdubbelde in enkele weken tijd.
Sinds het begin van het jaar is de rijstprijs op de internationale markt met 68procent gestegen. In België steeg de prijs van het graan sinds januari al met 10 procent.
Enkele weken geleden begonnen Aziatische landen massaal hun rijstexport aan banden te leggen. Daarop brak her en der protest uit tegen de stijgende voedselprijzen. In Haïti en Egypte vielen daarbij verschillende doden. Vietnam, Egypte en India legden de export al aan banden en gevreesd wordt dat ook Thailand, de grootste uitvoerder ter wereld, zal volgen.
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties waarschuwde begin deze week nog voor een 'stille tsunami' nu in veel ontwikkelingslanden voedsel voor een groot deel van de bevolking onbetaalbaar wordt. Honderd miljoen mensen dreigen daardoor in armoede terecht te komen, klonk het.
Volgens analisten zullen op termijn ook de prijzen van kleding drastisch stijgen. Door over te stappen op soja, rijst en graan zou wel eens minder katoen geteeld kunnen worden.
http://www.standaard.be/Artikel/Det...ikelId=LM1R8A7O
Het is zoals je hier kan lezen best wel menens... Misschien kunnen we er best voor zorgen dat we in België niet te afhankelijk worden van andere landen qua voedselvoorziening. Back to basics, leve de autarchie.
(Ik denk hierbij aan de beroepsmisvorming van mijn vader die leidt tot een volgende 'leuze': 'Denk globaal, eet lokaal?'...)
Met een lichte glimlach lees ik hier dat de bewoners aan de Amerikaanse westkust beginnen te hamsteren :-D
(PS: Gelukkig heb ik in mijn vriendengroep pas een trouwer gehad, dus ik heb niet meteen meer een lading rijst nodig
)