Slijtageslag gaat door
Hillary's comeback in Pennsylvania: slijtageslag gaat door
Hillary Clinton heeft de voorverkiezingen in Pennsylvania gewonnen en trok de race om de Democratische nominatie weer open. De verkiezingskoorts onder de Democraten werd de voorbije dagen koortsachtig. De campagne werd zelfs verbitterd. Als Clinton met minder dan 5 procent verschil van Obama zou winnen, zou het een 'overwinningsnederlaag' zijn geweest. Maar ze kwam voor de dag met een zege van 55 procent tegen 45 voor Obama. Dat was een comeback. Daarmee gaat de strijd onder de Democraten onverminderd voort.
Philadelphia was de hele dag in verkiezingsstemming. Aanhangers van Clinton en Obama trokken in groepen door de stad. Ze gingen naar de plaatsen waar grote Amerikaanse televisiestations hun 'stand-up' hadden neergezet. Van CNN, tot ABC, CBS en MSNBC: deze zetten het grote materieel in met een vloot aan satellietvoertuigen. Uiteindelijk verzamelden de groepen zich rondom het stadhuis, met op de toren een standbeeld van William Penn. Daar bestreden ze elkaar in spreekkoren.
Clinton hield haar verkiezingsbijeenkomst in Philadelphia. Ze was zeker van haar overwinning en dat buitte ze uit. Ze liet zich toejuichen in een overvolle zaal met dolenthousiaste aanhangers. Dat beeld, ging Amerika rond. En daarmee de wereld. Ze betrad het podium met haar steunpilaren in Pennsylvania, gouverneur Ed Rendell en Michael Nutter, de burgemeester van Philadelphia. 'Ik sta hier om voor jullie te vechten', zei ze. 'Dit is een historische strijd.
Deze overwinning maakte het verschil tussen winnen en verliezen. Stort geld voor mijn campagne.' Haar aanhangers scandeerden, met allusie op Obama: 'Yes, we can.' Volgens Clinton is het 'tij gekeerd'. Ze hoopt dat donateurs hun beurs weer trekken om haar campagne financieel vlot te trekken.
Barack Obama was al in Indiana waar op 6 mei de volgende voorverkiezing wordt gehouden, evenals in North Carolina. In Indiana gaat de strijd gelijk op en in North Carolina kan Obama rekenen op een overwinning dankzij de bloc vote van de zwarte Amerikanen. 'Men dacht dat we in Pennsylvania zouden worden weggeblazen, maar we hebben een groot deel van de achterstand dichtgereden', zei Obama. Hij leek niet aangeslagen, maar Clinton heeft zijn opmars gestopt.
De 'spin' begon direct nadat de eerste uitslagen binnenkwamen. Obama-strategen zeggen: Obama blijft de meest gekozen gedelegeerden houden, hij heeft de meeste staten gewonnen en hij heeft een duidelijk voorsprong in het aantal uitgebrachte stemmen. Clinton-strategen zeggen: Clinton heeft de grote staten gewonnen, zij kan de Republikeinen aan en als Michigan en Florida meetellen, zou zij bijna evenveel uitgebrachte stemmen hebben.
De voorverkiezingen in Michigan en Florida werden echter ongeldig verklaard omdat beide staten een datum hadden gekozen die statutair niet was toegestaan.
Obama voerde geen campagne in Florida en stond in Michigan niet op het stembiljet.
Opmerkelijk is dat het verschil in gekozen gedelegeerden weinig verandert.
Obama had een voorsprong van circa 145 en verliest er slechts tien, ondanks Clinton's ruime zege. Clinton heeft vrijwel de hele staat Pennsylvania gewonnen, maar Obama won de bevolkingsrijke regio Philadelphia met omliggende gebieden. Daar waren veel gedelegeerden te winnen. In uitgebrachte stemmen heeft Clinton de achterstand van circa 700.000 wel teruggebracht tot rond 500.000.
De campagne werd de voorbije dagen enorm hard. Obama kwam twee weken geleden in moeilijkheden met opmerkingen over de bitterheid van Amerikanen op het platteland en in kleine steden. Hij wist er geen postieve draai aan te geven en werd direct aangevallen door Clinton. De verkiezingsstaf van Clinton lanceerde een keiharde serie televisieadvertenties in Pennsylvania. Daarin zei ze dat Obama geen ervaring bezat in buitenlands beleid. De advertenties toonden beelden van terroristen en vooral van Osama Bin Laden.
Clinton voegde eraan toe dat ze Iran met kernwapens zou aanvallen als het een aanval zou uitvoeren op de Arabische staten als Saoedie-Arabie, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Tot voor kort gold die nucleaire garantie alleen voor Israel. Ze wilde gezien worden als 'Commander in Chief'.
Obama reageerde met de opmerking dat Clinton de 'politiek van angst' propageert die president Bush heeft gevoerd.
Het ziet er naar uit dat de strijd onder de Democraten nu doorgaat tot begin begin juni als de laatste voorverkiezingen worden gehouden. Daarna zal het aan de supergedelegeerden zijn om de knoop door te hakken. Van de 795 supergedelegeerden hebben 230 zich voor Obama uitgesproken en 254 voor Clinton. De onbesliste tussengroep van ruim 300 geeft de doorslag.
Democraten hebben het meest democratische systeem van voorverkiezingen. Het is helemaal gebouwd op proportionele verdeling van de stemresultaten en ver doorgevoerde egaliteit. Ook onafhankelijken mogen in veel staten meedoen. En zelfs Republikeinen die zich voor een dag als Democraat laten registreren, zijn welkom. En dan wordt de eindkeuze toch nog beslist in rokerige achterzaaltjes door partijprominenten.
Dat is de ironie van de Democraten.
Blog Knack, 23-04-2008 (Derk Jan Eppink)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|