Enkele post bekijken
  #6  
Oud 23rd April 2008, 18:06
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Schouppe krijgt steun van professor

Citaat:
Orgineel gepost door ellenvvl
Waarom worden jongeren toch steeds geviseerd in het verkeer?

Citaat:
Orgineel gepost door s5050033
Wat die leeftijdsgroep betreft, vind ik het echt schandalig dat ze zich enkel naar jongeren richten.



Schouppe krijgt steun van professor


Professor Jan Pauwels van het Laboratorium Motorisch Leren aan de K.U.Leuven steunt het voorstel van staatssecretaris Etienne Schouppe om de alcohollimiet in het bloed voor jonge automobilisten te verlagen van 0,5 tot 0,2 promille. "Als we iets willen doen aan de blijvend hoge ongevallenstatistieken bij jongeren, dan is deze maatregel noodzakelijk in de periode na het behalen van het rijbewijs", aldus Pauwels.



Verstoord rijgedrag

Uit eigen onderzoek is volgens Pauwels gebleken dat alcoholconsumptie steeds het rijgedrag verstoort, zowel bij het oppikken van verkeersinformatie, als bij het nemen van een beslissing en bij het goed coördineren van handen en voeten. Hoe hoger de promille, hoe storender voor de rijprestatie. Daarnaast is ook aangetoond dat eenzelfde alcoholconcentratie de rijtaak bij minder ervaren bestuurders meer verstoort dan bij chauffeurs met meer dan 20.000 kilometer rijervaring.


Onvoldoende automatismen

Dat de rijprestaties van beginnelingen meer verstoord wordt door alcoholgebruik, is het gevolg van het feit dat hun rijden nog onvoldoende automatisch verloopt. "Bij beginnelingen verlopen alle stappen bij het rijden nog met bewuste aandacht. Ze fixeren vooral de nabije omgeving van hun wagen en anticiperen onvoldoende. Door een bepaalde taak vaak uit te oefenen, vormt men op de hersenen verbindingen - motorische programma's genoemd - die automatisch en met weinig bewuste controle foutloos verlopen", aldus Pauwels.


Blog HLN, 23/04/08
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden