BRUSSEL - Tien basisproducten waarmee we bijna dagelijks in contact komen, zijn het voorbije jaar 6,6 procent duurder geworden. Dat is de helft meer dan de 4,39 procent stijging van de gewone index, zo schrijft Het Laatste Nieuws woensdag. Volgens federaal minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zijn het net die producten die de beeldvorming over de prijzen bepalen.
Of het leven duurder of goedkoper wordt, leidt de consument af uit de prijsevolutie van tien basisproducten als brood, aardappelen, biefstuk, gsm's, een biertje, tanken met de auto, ...
Die 'gevoelsindex' laat geen twijfel: de tien basisproducten stegen het voorbije jaar met 6,6 procent. Slechts drie producten in de gevoelsindex zijn het afgelopen jaar goedkoper geworden: aardappelen, gsm-gesprekken en biefstuk. De rest stijgt. En hoewel de aardappelen goedkoper zijn geworden, is de prijs van frieten gestegen.
Van Quickenborne wil nu verder onderzoeken of andere stijgingen niet het resultaat zijn van prijsafspraken tussen de producenten.
'Wat de frieten betreft, ga ik de Raad van Mededinging vragen of er voldoende aanwijzingen zijn en laten nagaan of er eventueel prijsafspraken worden gehanteerd', zegt Van Quickenborne aan VRT radio.
Prijsevolutie maart 2007- maart 2008
Aardappelen - 24,00%
GSM-gesprekken - 13,25%
Biefstuk - 0,64%
Gehakt + 2,37%
Pakje frieten + 3,70%
Pils + 4,08%
Bruin brood + 7,46%
Eurosuper en diesel + 10,53% en + 22,16%
Magere yoghurt met fruit + 11,46%
Stookolie + 45,14%
Bron:
www.standaard.be
Het leven wordt echt wel een pak duurder. Tegenwoordig praten de mensen er ook de hele tijd over. Ik ben gisteren nog bij mijn oma geweest en ook zij was bezig over de tijd dat stookolie nog maar 2 frank kostte terwijl dit nu al 32 frank is. Ze praat nog in franken, maar ook ik vond dit echt wel een enorme stijging. Sinds de invoering van de euro is het leven een heel stuk duurder geworden. Als deze evolutie blijft verderduren zullen er nog veel meer mensen in armoede terechtkomen. Ik vraag me af of er een oplossing is voor dit probleem...