Ongeveer een derde van de Vlaamse schoolverlaters met een job werkt op een niveau onder zijn diploma. Daarenboven heeft maar liefst 45 procent van de 26-jarigen een job die hem enkel stress en geen verantwoordelijkheid oplevert.
Vorige week nog kondigde Vlaams minister van Onderwijs en Werk Frank Vandenbroucke (sp.a) aan dat nooit eerder zoveel jonge schoolverlaters snel aan de slag konden gaan (DM 16/4). Amper 3 procent is na een jaar nog werkloos. "Als je onder succes het hebben van werk verstaat, dan scoort Vlaanderen inderdaad goed", verduidelijkt Walter Van Trier van het Steunpunt Studie- en Schoolloopbanen (SSL), "maar andere elementen wijzen toch op zorgelijke evoluties." Van Trier doelt op de conclusies van de doctoraatsonderzoeken van Dieter Verhaest en Elsy Verhofstadt (UGent), die morgen worden gepresenteerd tijdens de studiedag 'Maken jongeren in Vlaanderen de overgang van school naar werk wel met succes?' van SSL.
"Uit een rondvraag bij 9.000 jongeren op 23-jarige leeftijd blijkt toch dat ongeveer een derde overgekwalificeerd is voor de job die ze doen", aldus Van Trier. "Dat is niet goed voor die jongeren zelf, want hun arbeidsvreugde is minder, maar ook voor de economie is dat slecht nieuws. Alle onderzoek wijst immers aan dat zulke jongeren minder productief zijn en sneller van job veranderen. Arbeidsmobiliteit kan een goede zaak zijn maar niet als het om deze reden gebeurt. Overigens zien we dat 40 procent van die eerste jobs toch afgesloten wordt met een contract van onbepaalde duur."
Van Trier ziet de toekomst somber in. "Onlangs nog publiceerde het American Bureau of Labor Statistics een prognose omtrent de evolutie van de arbeidsmarkt in 2015. Wel, kenniseconomie of niet, de jobs die erbij komen zijn hoofdzakelijk laaggeschoolde banen, vaak dan nog in de zorgsector. Met steeds meer hoogopgeleide jongeren die niet over de juiste vaardigheden beschikken voor dat soort jobs, kun je daar toch spreken van een dreigende kloof tussen vraag en aanbod."
Zelfs wie op niveau zit, heeft niet altijd reden om tevreden te zijn.
Bij de 23-jarigen heeft 16 procent een job die druk is maar waar hij of zij controle heeft op zijn werk en uitzicht op promotie kan creëren. Vier op de tien daarentegen zitten in een uitzichtloze job met weliswaar veel stress. "Bij een ondervraging van 3.000 26-jarigen bleek dat die eerste groep gelukkig gestegen was tot 25 procent", aldus Van Trier. "Dat was te verwachten, maar - en dat is verontrustend - ook de tweede groep nam toe tot maar liefst 45 procent." (Kim Herbots)
bron:
www.demorgen.be