21st April 2008, 19:19
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Hoe kun je de zon in huis halen?
Hoe kun je de zon in huis halen?
Fotovoltaïsche zonnepanelen trekken vandaag alle aandacht naar zich toe, maar de zon gebruiken om uw energierekening naar beneden te halen kan op verschillende manieren.
Passieve thermische zonne-energie
Wat? Bij passieve zonne-energie komt het erop aan via rechtstreekse bezonning langs de ramen de kamers in huis te verwarmen. Het is echter wat al te eenvoudig om gewoon de ramen zo groot mogelijk te maken. Want zelfs superisolerende beglazing isoleert niet veel meer dan een niet geïsoleerde muur, stelt Marleen De Roye van Ode Vlaanderen.
Waarvoor moet je opletten? Ramen op het zuiden zijn volgens De Roye een noodzaak om enige kans te maken op een energiebesparing. Bovendien moet werk worden gemaakt van wanden en vloeren die de warmte kunnen bijhouden. Tegelijk is het opletten voor oververhitting. En dat betekent investeren in zonneweringen.
Actieve thermische zonne-energie
Wat? Streefdoel is de zonnewarmte op te vangen, op te slaan en te verdelen. Een van de meest bekende toepassingen is de zonneboiler voor de verwarming van het sanitair water. Maar ook voor de verwarming van de woning komt het in aanmerking. Een niet alledaagse toepassing is het zwembad. Een verwarmd zwembad mag dan wel het symbool zijn van overmatig energieverbruik, maar wie het water verwarmt met de warmte van de zon hoeft daarvoor niet zeer veel te investeren en kan rekenen op een rendement dat de 100procent benadert.
Dat is zeker niet het geval wanneer zonnewarmte gebruikt wordt voor sanitair warm water of woningverwarming. Een zonneboiler dekt maximaal 50procent van de jaarlijkse energiebehoefte. Voor verwarming blijft de bijdrage van actieve thermische energie uit de zon beperkt tot 15 à 25procent.
Het grote voordeel? Actieve thermische zonne-energie is vooral geschikt voor de verwarming van sanitair water en zwembaden. Allerhande steunmaatregelen zorgen ervoor de relatief hoge investering om het sanitair water via de zon te verwarmen fors getemperd wordt.
Voor particulieren is er de investeringssteun van de elektriciteitsdistributiebeheerders, van heel wat gemeenten en sommige provinciebesturen en is er de belastingvermindering - maximaal 3.440 euro per jaar - van de federale overheid. De renovatiepremie van de Vlaamse overheid biedt ook mogelijkheden als de investering in een zonneboiler deel uitmaakt van een renovatie van de woning.
Voor bedrijven is er eveneens de investeringssteun van de distributienetbeheerder; biedt de federale overheid een verhoogde investeringsaftrek en verstrekt de Vlaamse overheid een ecologiesteun.
Waarvoor moet je opletten?
Actieve zonne-energie noodzaakt de installatie van zonnecollectoren op het dak en van een tank voor warmteopslag.
Aangezien de zon alleen niet volstaat om het hele jaar op een efficiënte manier sanitair warm water te hebben of de woning te verwarmen, is er bovendien nood aan naverwarming waarbij gebruik gemaakt wordt van gas of stookolie.
Het is ook belangrijk om de zonnecollectoren en de warmteopslag zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen. Hoe minder leidingen er nodig zijn, hoe kleiner het warmteverlies onderweg. Met andere woorden, een tank op zolder is beter dan een tank in de kelder.
Voor een optimaal rendement heb je een dak nodig dat op het zuiden is georiënteerd en met een hellingsgraad van 20 procent.
Fotovoltaïsche zonne-energie
Wat? Fotovoltaïsche zonne-energie of PV is in geen tijd uitgegroeid tot het paradepaardje voor wie investeert in zonne-energie. In tegenstelling tot passieve- of actieve zonne-energie wordt er geen warmte uit de zonnestralen gehaald maar wordt het zonlicht omgezet in elektriciteit. Heel efficiënt zijn deze PV-installaties nog niet. Ongeveer 14procent van het zonlicht wordt omgezet in elektriciteit, de rest gaat verloren in de vorm van warmte.
Het grote voordeel? De elektriciteitsopbrengst van een PV-installatie wordt verrekend door de stroomverbruikmeter terug te draaien. De vergoeding per kilowattuur die in mindering wordt gebracht bedraagt tussen 15 en 17eurocent. Maar dankzij de zogenaamde groenestroomcertificaten - een subsidieregeling - komt daar nog eens 45eurocent bovenop.
Daarnaast komen particulieren in aanmerking voor een belastingvermindering - tot maximaal 3.440 euro per jaar - en bieden een rist Vlaamse gemeenten hun inwoners investeringssteun aan.
Bedrijven kunnen behalve op subsidies via groenestroomcertificaten ook rekenen op ecologiesteun van de Vlaamse en een verhoogde investeringsaftrek van de federale overheid.
Waarvoor moet je opletten? Het rendement van PV-systemen is voer voor heel veel discussie. Schaduw op de PV-panelen - hoe beperkt ook - haalt de elektriciteitsopbrengst serieus naar beneden. Dat komt doordat de zonne-energiecellen die het minst stroom produceren, bepalend zijn voor de opbrengst van het hele systeem.
Overinvesteren in PV heeft niet veel zin. Meer stroom produceren dan uw jaarlijks verbruik levert geen extraatje op. Er is geen vergoeding gepland wanneer de elektriciteitsmeter onder nul gaat. De ervaring leert bovendien dat onder nul gaan soms resulteert in foutieve facturen. En sommige elektriciteitsleveranciers zijn er ook niet tuk op om je dan nog als klant te hebben.
DS, 21-04-2008
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|