21st April 2008, 19:10
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Zonne-energie maakt opgang als gegarandeerde belegging
Zonne-energie maakt opgang als gegarandeerde belegging
GENT - Ons land is niet echt een zonovergoten regio en toch is investeren in zonne-energie sinds vorig jaar zonne-energie een hype geworden. Dat blijkt vooral uit de exponentiële stijging van de elektriciteitsproductie uit zonne-energie in Vlaanderen. In 2002 werd slechts 5megawattuur (mwh) stroom opgewekt via zonne-energie. Dat is iets meer dan het gemiddelde jaarverbruik van één Vlaams gezin. In 2006 was de productie al opgelopen tot 1.356 mwh en vorig jaar volgde een verviervoudiging tot 5.520 mwh.
Wil dat nu zeggen dat Vlaanderen het energiebesparinglicht heeft gezien? Of is er iets anders aan de hand?
Het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen zocht vorige week tijdens een studiedag naar verklaringen voor die plotse sterke toename van de interesse van de Belg in zonne-energie. De opkomst voor de studiedag illustreerde trouwens die grote belangstelling. Een grote zaal zat vol met particulieren, architecten en studiebureaus.
De stijging van de zonne-energieproductie mag de voorbije twee jaar wel spectaculair zijn, vergeleken met andere landen is Vlaanderen en ook België een achterblijvertje. Landen zoals Duitsland en Nederland staat al heel wat verder bij de uitbouw van een zonne-energieproductie.
De bijdrage van zonne-energie om de broeikasuitstoot van de klassieke elektriciteitsproductie terug te dringen is ook heel beperkt. Ondanks de forse stijging van de zonne-energieproductie in 2007 bedroeg de bijdrage tot de hernieuwbare energieproductie amper 0,1procent. Dat verzinkt in het niet bij het belang van elektriciteitsproductie uit afval (30%), biomassa van land- en tuinbouw (18%) en windenergieparken te land (17%).
Dat de populariteit van zonne-energie toch een dergelijke opstoot kent, heeft veel te maken met het feit dat het zowat de enige mogelijkheid is voor de particulier om een zeer directe bijdrage te leveren tot het terugdringen van de broeikasgassen.
Een windenergieturbine in de tuin zetten is vandaag zo goed als onmogelijk omdat er geen wettelijke regelgeving bestaat om op gezinsschaal elektriciteit te halen uit windenergie. Stroom opwekken door een micro biomassacentrale in de tuin is ook uitgesloten. Fotovoltaïsche zonnepanelen op uw dak installeren is echter zeer gemakkelijk.
De overheid heeft het extreem gemakkelijk gemaakt. Een vergunning aanvragen is niet nodig zolang niet meer dan 20procent van het dak wordt ingenomen door de fotovoltaïsche (PV-) installatie. Dat geldt overigens ook voor thermische zonnepanelen voor de productie van sanitair warm water of woningverwarming.
Tegelijk zorgt de overheid er via fiscale energiebesparingkortingen, subsidies en investeringssteun voor dat de aankoopprijs van zonnepanelen en in het bijzonder fotovoltaïsche zonne-energiesystemen gevoelig verlaagd kan worden.
Wie zijn rekenmachientje erbij neemt, stelt vandaag zelfs vast dat het een lucratieve belegging is geworden.
Een gezin dat een PV-systeem met een oppervlakte van 16vierkante meter op het dak van de bestaande woning laat installeren zal die investering van zo'n 12.000 euro (exclusief btw) in negen jaar hebben terugverdiend. Als de investering samenvalt met het optrekken van een nieuwe woning is men na 13 jaar uit de kosten.
Daarna begint de zonne-energieinstallatie zelfs geld op te brengen, dankzij het systeem van groenestroomcertificaten. De overheid heeft beslist dat wie groene stroom produceert gedurende twintig jaar een subsidie van 45eurocent krijgt per geproduceerde kilowattuur bovenop de normale vergoeding.
Wie vandaag 12.000 euro investeert in een PV-systeem van 4 bij 4meter, int over een periode van twintig jaar in ieder geval 15.300 euro dankzij de groenestroomsubsidie. Door de fiscale aftrek, eventueel aangevuld met een gemeentelijke subsidie, loopt het terugverdieneffect al op tot 19.240 euro. Ten slotte biedt de PV-installatie het voordeel dat de elektriciteitsmeter terugdraait omdat u zelf stroom produceert.
De voorgaande berekening gaat wel uit van een optimale energieproductie door het PV-systeem. Dat betekent: op het zuiden gericht en geen schaduwinval.
Wat iedereen zich nu afvraagt, is wanneer de overheid zal ingrijpen om de beleggershype rond zonne-energie af te zwakken. Te meer omdat zonne-energie als langetermijnbelegging niet altijd te verzoenen is met zonne-energie als middel om energie te besparen en een, weliswaar minieme, bijdrage te leveren tot het beperken van de broeikasgassen.
Nu al kloppen bij het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologische Bouwen en Wonen gezinnen aan die absoluut een PV-systeem willen maar die voor het overige geen enkele interesse hebben om energie te besparen, bijvoorbeeld door hun dak te isoleren. Voor wie echt bewust wil omgaan met energie moet er eerst voor zorgen dat hij of zij zo weinig mogelijk energie verbruikt, stelt Dirk Andelhofs van de Limburgse Vibe-afdeling. Zonne-energie mag pas aan de beurt komen als alle investeringen in energiebesparingen gebeurd zijn.
En om iedereen met de neus op de feiten te drukken komt Andelhofs voor de dag met een zeer concrete berekening.
Stel dat je 500 euro hebt om energie te besparen. Dat bedrag in fotovoltaïsche zonnepanelen stoppen doet de stroomrekening jaarlijks met 75kilowattuur (kwh) dalen. Datzelfde bedrag investeren in een zonneboiler levert al een besparing op van 250kwh per jaar. Een oude diepvries vervangen door een nieuw exemplaar levert een minderverbruik van 500kwh op en ten slotte kan 500euro dakisolatie de stroomrekening zelfs met 4.000 kwh doen dalenreduceren.
DS, 21-04-2008 (pse)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|