''Het internet verbetert constant de wereld''
Het internet is solide genoeg om in de behoeften van zowel onze als volgende generaties te voorzien, zegt Robert Caillau tegen De Morgen. De Belg, die samen met een rist andere pioniers aan de wieg van het internet stond, gaf een gastcollege aan de Provinciale Hogeschool in Hasselt.
Het college van Caillau ging over zijn stokpaardje: hoe het internet de wereld verandert. Ten goede, bedoelt hij, want in tegenstelling tot een paar andere stichters is hij erg optimistisch over de huidige en toekomstige rol van het internet.
Andere internetpioniers, zoals de Amerikaan Vinton Cerf, uiten bijvoorbeeld geregeld hun ongenoegen over het feit dat commerciële krachten het internet hebben overgenomen en dat ze de oorspronkelijke filosofie erachter - een netwerk waarop alle wereldwijde informatie beschikbaar is voor iedereen - hebben verkwanseld. Maar volgens Caillau was die commercialisering iets wat al tijdens de pioniersdagen in de lucht hing.
"Het moest gebeuren", zegt Caillau. "Dat wisten we toen al. Als de commercie het internet bovendien niet had geadopteerd, zou het nooit zo ver verspreid zijn geraakt. Wij, als wetenschappers, waren namelijk daar helemaal niet mee bezig. Dankzij commerciële bedrijven is bijvoorbeeld de webbrowser ontstaan, die de toegang tot het internet heeft opengezet voor niet-deskundigen. Zonder commercialisering was er ook geen adsl-verbinding uitgevonden geweest, want dan ontbrak de noodzaak om iedereen op het net te krijgen."
Caillau gelooft ook niet in het doemscenario dat de wereldwijde, snelle adoptie van het internet, en vooral het gebruik van video over het internet, stilaan ervoor zorgt dat het netwerk dichtslibt. De schrik zit er anders stilaan al goed in: nu iedereen YouTubefilmpjes bekijkt en online games speelt, verbruikt iedereen veel meer capaciteit van het netwerk (bandbreedte, heet dat in het vakjargon) dan dan pakweg vijf jaar geleden.
"Maar de groeiende vraag naar bandbreedte zal op een bepaald moment nivelleren", meent Caillau. "Dit is overigens al de derde breedbandcrisis die tot nu toe werd aangekondigd en ook deze zal niet uitkomen. De bandbreedte van de mens begint immers stilaan zijn toppunt te bereiken: je kunt maar zoveel films zien, of zoveel toepassingen gebruiken, als je tijd of ogen hebt."
Bovendien is een algehele crash van het internet uitgesloten: er is immers een internationaal netwerk van verkeersaders die alleen worden gebruikt door onderzoeksinstellingen en overheden, en waar het brede publiek niet op kan. "Men noemt dat het 'tweede internet', maar dat is een misleidende naam", zegt Caillau. "Het is namelijk geen afgesloten circuit: eerder een stuk van de bestaande infrastructuur die is gereserveerd voor een aantal partijen."
Ook de toekomst van het internet schat Caillau rooskleurig in. "Computertechnologie is een even belangrijke uitvinding als pakweg het wiel, of de vervanging van spierkracht door stoomkracht. Het internet is slechts een component in die revolutie, net zoals het wiel nutteloos was geweest zonder wegen. En het verbetert constant de wereld.
"Daar ging overigens mijn college over: hoe de wereld beter wordt van het internet. De kleinste sociale groepen van overal in de wereld, waar je vroeger niets over hoorde, kunnen tegenwoordig hun stem laten horen en hun problemen kenbaar maken aan de buitenwereld. De bestrijding van een hoop zeldzame ziekten is bijvoorbeeld een heel eind beter geworden sinds patiënten wereldwijd met elkaar in contact kunnen komen." (Ronald Meeus)
18/04/08 13u17
BRON
De Morgen
|