Offerfeest uitgesteld...
Islamitisch offerfeest uitgesteld
BRUSSEL - Het islamitisch offerfeest gaat een dag later door dan voorzien, op vrijdag 21januari. Dat heeft de Moslimexecutieve van België officieel bevestigd, in navolging van de beslissing van de religieuze overheid in Saudi-Arabië. Het uitstel bezorgt Vlaamse steden en gemeenten een hoop organisatorische kopzorgen, want zij hadden in tijdelijke slachtvloeren voorzien voor donderdag 20 januari.
HET offerfeest is het belangrijkste religieuze feest van de moslimgemeenschap, waarbij ritueel schapen of runderen worden geslacht. Dat gebeurde meestal op illegale manier thuis, maar al enkele jaren leveren Vlaamse steden en gemeenten inspanningen om de slachtingen binnen wettelijke banen te leiden. De Vlaamse minister van Inburgering, Marino Keulen (VLD), verstuurde in december nog een rondzendbrief met richtlijnen voor de praktische organisatie van het offerfeest. Daarin wordt gemeld dat het feest op 20 januari plaats vindt.
Het offerfeest viert het einde - de tiende dag - van de pelgrimstocht naar Mekka. De datum ervan wordt bepaald volgens de stand van de maan. De Saudische religieuze overheid beslist wanneer precies een nieuwe maanmaand begint. Dat was gisteren. Daardoor valt de tiende dag van de ,,maand van de pelgrimstocht'' op vrijdag 21 januari. Ook voor de meeste moslims in België komt die datum als een complete verrassing.
De meeste Turkse moslims volgen die kalender niet. Voor hen gaat, zoals gepland, het feest op 20 januari door. Dat beperkt de organisatorische problemen voor de stad Gent, waar de meeste moslims van Turkse origine zijn. ,,Het uitstel is niet onoverkomelijk, maar het zal een hoop werk vragen om alles geregeld te krijgen'', zegt Ferdi Hawer van de stedelijke organisatiedienst. ,,We verwachten dat de Turkse moslims op donderdag zullen komen en de Marokkaanse op vrijdag zullen willen slachten. De tijdelijke slachtinstallatie in de groothandelsmarkt zal daarom een dag langer blijven staan dan gepland, ook al is er op vrijdag groentemarkt. Het uurrooster wordt wel volledig dooreen gehaald en we zullen extra slagers moeten zoeken.''
In Antwerpen, waar het gros van de moslims van Marokkaanse origine is, zijn er meer kopzorgen. Men verwacht dat er zo'n vijfduizend dieren geslacht zullen worden. De stad voorziet in vier slachtlijnen, waarvan drie in het stedelijk slachthuis en één tijdelijke lijn in het leegstaand spoorwegemplacement op de Dam. De voorbereidingen namen weken in beslag. Behalve de politie zijn acht verschillende stadsdiensten bij de organisatie betrokken. Er was bovendien intens overleg met de moslimgemeenschappen nodig om illegale slachtingen te vermijden. ,,We zijn absoluut niet gelukkig met die late bekendmaking'', zegt Geert Lauwers van het kabinet van schepen Tuur Van Wallendael, die bevoegd is voor religieuze zaken.
Volgens de Moslimexecutieve heeft zij in al haar contacten met bevoegde instanties beklemtoond dat 20 januari slechts een indicatieve datum was. Bij de integratiediensten van Gent en Antwerpen wordt dat ontkend. ,,Iedereen is er altijd van uitgegaan dat het feest de 20ste viel'', aldus de Gentse schepen van Sociale Zaken, Martine De Regge. Volgens Geert Lauwers toont het incident dat ,,de communicatie tussen de Moslimexecutieve en de overheid nog altijd niet optimaal verloopt.'' Ook het kabinet van Marino Keulen wil de zaak opnemen met de nieuwe Moslimexecutieve, die in maart wordt verkozen. ,,Het is niet onze taak om tussenbeide te komen in religieuze beslissingen, zoals het bepalen van de datum van het offerfeest'', aldus adjunct-kabinetschef Sami Souguir. ,,Maar we zullen wel moeten bekijken hoe we die beslissing beter kunnen afstemmen op de grote inspanningen die gemeenten moeten doen om het offerfeest in goede banen te leiden.''
13/01/2005 Lieven Sioen
©Copyright De Standaard
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|