De vzw Objectif en andere Belgische verenigingen vragen zich af of integratie-examens om een nationaliteit te verwerven wel echt tot doel hebben migranten te helpen en niet veeleer een middel zijn in handen van de overheid om controle uit te oefenen op de migratie. De vzw stelde vandaag de resultaten voor van een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van taal- en integratie-examens.
"Wil tot integratie"
De regering Leterme I wil dat wie kandidaat is voor naturalisatie het bewijs levert van zijn "wil tot integratie". De manier waarop die wil zal worden getest, ligt echter nog niet vast. In Nederland zijn de naturalisatie-examens in voege sinds 2003, maar de inhoud van de examens blijft er vaag. Volgens Ricky van Oers van de Radboud universiteit van Nijmegen heeft er geen enkele politieke discussie plaatsgevonden over de inhoud van de examens.
Daling aanvragen
Het aantal naturalisatie-aanvragen bij onze noorderburen is tussen 2002 en 2004 met 70 procent gedaald. Ook in Oostenrijk en Denemarken, waar gelijkaardige examens verplicht zijn, is het aantal aanvragen aanzienlijk gedaald.
Negatieve ervaringen in buurlanden
De vzw Objectif hoopt dat België rekening houdt met de negatieve ervaringen van de examens in de buurlanden om zijn integratiebeleid verder vorm te geven. Zo blijken in Nederland in een meerderheid van de gevallen de sociaal zwakkeren en de weinig geschoolden uit de boot te vallen.
Kloof tussen rijke en arme migranten
De hoge prijs van de tests bij onze noorderburen (meer dan 400 euro) zorgt voor een kloof tussen rijke en arme migranten. In de tests wordt ook geen enkel onderscheid gemaakt op basis van de leeftijd van de aanvragers, de inspanningen die ze leveren of hun specifieke plaats binnen het gezin. (belga/eb)
bron:
www.demorgen.be (11/04/2008)