4th April 2008, 20:20
|
jan
|
|
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Heist op den berg
Posts: 97
|
|
Touring start actie tegen Vlaamse flitspalen
Touring start actie tegen Vlaamse flitspalen
Vandaag in De StandaardPolitie gebruikt containers om te flitsen
BRUSSEL - Automobilistenvereniging Touring start een petitie tegen het plan van de federale politie om de zogenaamde 'flitsbakken' te introduceren in België. De federale politie heeft met geld uit het verkeersboetefonds negen grijze containers - een voor elke provinciale verkeerseenheid - gekocht om hun radars in op te stellen. Touring organiseert nu een petitie ten voordele van een verstandig flitspalenbeleid en tegen de 'geniepige' flitsbakken.
Touring organiseert nu een petitie ten voordele van een verstandig flitspalenbeleid en tegen de 'geniepige' flitsbakken.
Op dit ogenblik zijn er in Vlaanderen 70.195 kilometer wegen die met 1.500 flitspalen voorzien zijn. 'Dat laatste cijfer zet ons op gelijke voet met heel Frankrijk. Vlaanderen heeft dus niet alleen het dichtste wegennet van Europa, maar ook het dichtste flitspalennet.'
Touring protesteert via de actie tegen de doeltreffendheid van de flitspalen. 'Ze staan vaak op plaatsen die weinig of niets te maken hebben met veiligheid maar alles met extra inkomsten voor vadertje Staat', aldus Touring.
De grootste kritiek is dat automobilisten als 'kleine criminelen' en 'fiscale melkkoe' behandeld worden. Daarnaast wordt er te weinig geïnvesteerd in het verbeteren van het wegenpatrimonium.
Touring is wel akkoord met het voornemen van de regering om het aantal verkeersdoden te halveren tegen 2010. Ze is het echter niet eens met de manier waarop dat moet gebeuren. Ze vindt het een utopie om te denken dat ongevallen vermeden kunnen worden door de snelheid op alle wegen, zelfs autosnelwegen, 'onlogisch' laag te houden.
Overal flitspalen plaatsen is ook geen oplossing volgens Touring. Een overdreven snelheid is slechts een potentiële factor van verkeersongevallen. Kop-staartbotsingen in files, ongevallen door dode hoeken, ongevallen door gevaarlijke infrastructuur zoals te korte op- en afritten, zijn enkele andere mogelijke boosdoeners.
De petitie somt een aantal voorwaarden op vooraleer een flitspaal kan geplaatst worden. Zo moeten ze 'een honderdtal meter' op voorhand worden aangekondigd. Ze kunnen slechts geplaatst worden op plekken waarvan bewezen is dat ze een reëel gevaar opleveren voor de gemotoriseerde weggebruikers en die niet verder kunnen beveiligd worden door een verbetering van de infrastructuur.
Daarnaast wil Touring dat de V85-regel op Vlaamse wegen geldt. Die regel houdt in dat de snelheid die door 85 procent van de gemotoriseerde weggebruikers als logisch en veilig wordt ervaren en door hen wordt gerespecteerd, de standaard is. Ook wenst de organisatie dat de investeringen voor een vlotte en veilige wegeninfrastructuur worden verdrievoudigd.
De petitie op de website van Touring sluit op 5 mei 2008 af. Daarna wordt ze overhandigd aan Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt en Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits.
Bron: Standaard
|