Enkele post bekijken
  #1  
Oud 3rd April 2008, 12:24
mariskavanrompaey mariskavanrompaey is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Itegem
Posts: 83
Pijnstillers maken hoofdpijn erger

Naar schatting 100.000 Belgen hebben er last van

Wie langdurig en bijna dagelijks pijnstillers slikt tegen hoofdpijn, zou er beter mee stoppen. Veel kans dat de hoofdpijn vermindert als je géén pillen meer slikt.

Mensen die langdurig pijnstillers nemen tegen hoofdpijn, riskeren er chronische hoofdpijn mee te veroorzaken. Veel patiënten zijn zich niet van dat mogelijke neveneffect bewust.

Alle pijnstillers, waaronder ook de populairste zoals paracetamol, ibuprofen, codeïne en acetylsalicylzuur, kunnen bij overmatig gebruik chronische hoofdpijn veroorzaken. Enkele van de meest gebruikte middelen zijn Perdolan, Dafalgan, Sedergine, Aspirine, Aspegic, Brufen en Nurofen. Ook middelen tegen migraine zoals triptanen en ergotaminen (Cafergot) kunnen bij langdurig gebruik het probleem verergeren. De bijsluiter vermeldt dat neveneffect meestal niet, maar waarschuwt wel tegen langdurig gebruik.

Bijna twee derde van de mensen met chronische hoofdpijn slikt overmatig veel pijnstillers -minstens vijftien dagen per maand, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse neurologe Natalie Wiendels van het Leids Universitair Medisch Centrum. De meerderheid van de patiënten heeft een steeds hogere dosis nodig of heeft helemaal geen baat meer bij de middelen. Als ze zouden stoppen, zou in veel gevallen de hoofdpijn eerst nog toenemen, en daarna deels of helemaal verdwijnen.

'In België kampen naar schatting honderdduizend mensen met chronische hoofdpijn die is veroorzaakt door overmatig gebruik van middelen tegen acute hoofdpijn', zegt Koen Paemeleire, neuroloog aan het Universitaire Ziekenhuis Gent. 'Het is de op twee na meest voorkomende vorm van hoofdpijn, na spanningshoofdpijn en migraine. We raden patiënten daarom aan niet meer dan twee dagen per week en acht dagen per maand pijnstillers te slikken.' Als dat niet volstaat, zijn andere middelen meer aangewezen.

'Zowel voor migraine, spanningshoofdpijn als clusterhoofdpijn bestaat preventieve medicatie die geen chronische hoofdpijn veroorzaakt', zegt ook Luc Herroelen, neuroloog aan het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg. De hoofdpijnspecialisten pleiten voor een betere sensibilisering van de patiënten.

Mijn mening:
In de eerste plaats denk ik dat vele mensen te snel een pijnstiller tegen hoofdpijn innemen. Als je dit te snel en bijgevolg te veel inneemt kan ik wel begrijpen dat dit geen goede gevolgen heeft. Dit zorgt dan blijkbaar voor chronische hoofdpijn. Ik denk dat het belangrijk is dat dokters hun patiënten goed op de hoogte brengen hiervan. Hierbij denk ik ook dat het belangrijk is om in de bijsluiter van pijnstillers te vermelden wat het resultaat is van langdurig gebruik ervan. Zo weten de mensen waar ze voorstaan.
In onze maatschappij hebben vele mensen stress en zal er bijgevolg veel spanningshoofdpijn zijn. Pijnstillers vormen misschien een oplossing, maar ik denk dat het beter is om op een andere manier deze spanningshoofdpijn en stress weg te werken. Sporten, mediteren, voldoende ontspanningsmomenten nemen, … zijn betere manieren op dit tegen te gaan. De mensen moeten er gewoon goed en voldoende aan herinnerd worden.

Bron: Het nieuwsblad, 3 april 2008
Met citaat antwoorden