Onderwerp: filter
Enkele post bekijken
  #2  
Oud 25th March 2008, 19:03
ambi-ann ambi-ann is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Westerlo
Posts: 76
reden om een filter te installeren

20/03 'Internet is even onveilig als de goorste stadssteeg'
Veertig procent van de kinderen uit het vierde en het vijfde leerjaar raakte ooit geschokt door een beeld op internet. Dat blijkt uit cijfers van Action Innocence, een organisatie die opkomt voor veilig surfen voor jongeren.
Onschuldige trefwoorden als ’poesje’ en ’paardje’ leiden al gauw naar weinig katholieke websites.

Brutale onthoofdingen op YouTube, pedofielen die via chatboxen op zoek zijn naar afspraakjes en choquerende beelden op pornosites. Als we alle berichten over de kwalijke invloed van het internet op jongeren mogen geloven, zetten ouders de pc’s maar beter bij het grof huisvuil. Hoewel deze problematiek niet overdreven mag worden, zijn de internetgevaren voor kinderen volgens Action Innocence zeer reëel. De organisatie die opkomt voor een kindvriendelijk internet sprak hierover al met 27.000 kinderen en 7.000 ouders. Daaruit bleek dat veertig procent van de kinderen van het vierde en vijfde leerjaar al eens in contact kwam met een schokkend beeld op internet.

”Opvallend is dat dit gebeurde zonder dat ze er doelbewust naar op zoek gingen”, zegt Marjan Gerarts, nationaal preventieverantwoordelijke van Action Innocence. ”Als je op de zoekmachine Google het trefwoord ’poesjes’ intypt, gaat pas de vijfde website daadwerkelijk over katten.” Waarover de eerste vier websites gaan, laat zich al raden.

”Ook het trefwoord ’paardje’ is minder onschuldig dan het op het eerste gezicht lijkt. Wij spraken ooit met een jongen die dit intypte omdat hij bezig was aan een spreekbeurt over paarden. Maar hij kwam pardoes terecht op een website met bestialiteiten (geslachtsomgang tussen mens en dier, red.).”

Volgens Action Innocence durft een derde van de kinderen niet praten met hun ouders over deze vaak schokkende ervaringen. ”Ze zijn beschaamd en vrezen een negatieve reactie, zoals een verbod om nog op internet te surfen.”

De organisatie vindt dat de ouders hierin een belangrijke verantwoordelijkheid dragen. ”Zij moeten hun kinderen beschermen. Hen onbegeleid en onbeveiligd laten surfen op het internet is net zo gevaarlijk als ze ’s nachts alleen los te laten in de achterbuurten van een grootstad.”

Ouders die op veilig willen spelen, kunnen beroep doen op de zogenaamde ’oudertoezichtsoftware’. Deze kan bepaalde programma’s en websites blokkeren. Daarnaast kan de software bijhouden welke websites worden bezocht en de ouders waarschuwen wanneer het kind ’in gevaar’ is.

”Wij zijn hier zeker voorstander van”, zegt Marjan Gerarts. ”Maar deze software mag niet worden geïnstalleerd zonder medeweten van het kind of als strafmaatregel. Het is ook belangrijk dat de ouders beseffen dat geen enkel technologisch hulpmiddel een goede internetbegeleiding kan vervangen. Zelf attent zijn blijft dus de boodschap."

Hoe voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Marjan Gerart van Action Innocence geeft drie tips voor ouders om hun kinderen te beschermen tegen de gevaren van het internet.

1. Zet de computer op een zichtbare plaats in de woonkamer. ”Zo kunt u vrijwel ongemerkt een oogje in het zeil houden.”

2. Vraag met wie uw kinderen chatten. ”Op die manier kunt u nagaan of malafide figuren het vertrouwen van uw kind misbruiken.”

3. Aarzel niet om erover te praten. ”Door de dialoog open te trekken, krijgen uw kinderen de kans om te vertellen hoe ze zich voelen bij hun leuke en minder leuke ervaringen met het internet.”
Met citaat antwoorden