
15th March 2008, 16:28
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Westerlo
Posts: 66
|
|
Eigenlijk ben ik niet echt verrast door dit artikel. Het is een trend die je volgend mij wel had kunnen voorspellen. Ik ben het wel enigszins eens met Kevin, ik vind ook dat er enige afstand moet zijn tussen een leerkracht en leerlingen. Chatten met leerlingen vind ik dus zeker geen goede zaak. Zelf zou ik wel een mailadres en een telefoonnummer doorgeven aan leerlingen waarop ze me kunnen bereiken. Ik zou er wel voor kiezen een mailadres aan te maken bij telenet of pandora en niet bij hotmail. Hotmail wordt veel gebruikt door jongeren en daarom vind ik dit voor een leerkracht eerder ongepast.
In het begin van het schooljaar zou ik met de leerlingen wel afspraken maken over het gebruik van mijn mailadres en mijn telefoonnummer. Zo vind ik het ongepast om na 21 uur nog naar een leerkracht te bellen, ook op zondag vind ik dat je niet naar iemand belt in verband met zijn/haar werk. Het mailadres mag natuurlijk wel altijd gebruikt worden.
Het is volgens mij ook belangrijk om een te nauwe band met leerlingen te vermijden. Ik wil dat leerlingen mij later zullen kunnen vertouwen en dat ze eventueel met mij over een probleem kunnen praten. Als leerlingen met problemen naar mij zouden toekomen zou ik ze natuurlijk willen helpen, maar dit kan niet altijd. Soms is het nodig om professionele begeleiders te betrekken bij de problemen van een leerling. Als je dit tijdig doet kan je volgens mij problemen voorkomen zoals leerlingen die een leerkracht stalken en sms’jes sturen met “ik ga zelfmoord plegen”. Ook voor de leerling zelf is het in dit geval beter dat hij/zij professionele hulp krijgt.
Misschien moeten ze inderdaad in de lerarenopleiding ook aandacht besteden aan dit “probleem”. Hoever mag je gaan in je contacten met leerlingen? Hoe kan je een goede band opbouwen en ondertussen toch de nodige afstand bewaren? Ik denk dat dit soms wel moeilijk kan zijn, maar dat je dit zelf moet leren inschatten.
|