Enkele post bekijken
  #2  
Oud 6th March 2008, 14:18
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Wordt 2008 een nieuw 1984?

Wordt 2008 een nieuw 1984?


In 1984 beslechtten de 'superdelegates' de nominatie. Dat kan in 2008 opnieuw het geval zijn.



Waar komen de 'superdelegates' vandaan?

Het systeem van voorverkiezingen werd ingevoerd in het begin van de 20ste eeuw, om de selectie van de kandidaat democratischer te maken. Het leidde echter een wat sluimerend bestaan tot het begin van de jaren zeventig.

Tijdens de Democratische conventie van 1968 gingen jonge rebellen slaags met de politie van burgemeester Richard Daley in de straten van Chicago, die ze beschouwden als het prototype van de 'machine politician', de 'fixer' die alles regelde in 'berookte achterzaaltjes', die stemmen kocht met baantjes en uitkeringen, waar een zweem van corruptie rond hing... Op die conventie, vonden de jonge rebellen, was alleen de oude garde vertegenwoordigd.

Als geste naar de jongeren zette de partijvoorzitter een commissie op, onder leiding van senator George McGovern. Die adviseerde, behalve meer primary's, ook de invoering van quota: op de conventie moest een minimumaantal vrouwen, African Americans en jongeren vertegenwoordigd zijn. Zo zouden de afgevaardigden die de kandidaat selecteren representatiever zijn voor het hele kiezerskorps, luidde de redenering.

Op de eerste conventie onder die nieuwe regels, in 1972 in Miami Beach, werd McGovern, een sociaal-progressief en een hevige tegenstander van de oorlog in Vietnam, tot kandidaat verkozen. Enkele maanden later werd McGovern gewoon van de kaart geveegd door de Republikein Richard Nixon. En de oude partijbonzen begonnen hun comeback voor te bereiden.

Toen Ronald Reagan in 1980 de Democraat Jimmy Carter uit het Witte Huis zette, zagen ze hun kans schoon: de 'Party Leaders and Elected Officials' - de 'pleo's' of 'superdelegates' - werden als stemgerechtigde conventiegangers in het partijreglement ingeschreven.


Wie zijn ze?

De Pleo's zijn tot op de dag van vandaag iets minder jong, iets minder vrouwelijk, iets minder zwart of latino. Momenteel zijn er 794 'superdelegates': 48 senatoren, 220 leden van het Huis van Afgevaardigden, 31 gouverneurs van deelstaten, 221 distinguished partyleaders (vooraanstaande leiders), 398 leden van het nationaal partijbestuur en 76 'add ons', afgevaardigden die nog moeten worden aangewezen.

Die 'superdelegates' zitten dus op de conventie naast de 3.253 gewone delegates (dat aantal kan nog veranderen als de straf van Florida en Michigan wordt kwijtgescholden) die via voorverkiezingen worden verkozen.


Speelden ze al een rol?

De Pleo's drukten al meteen hun stempel op de eerste verkiezingen na hun wederopstanding: in 1984 schonken ze ex-vicepresident Walter Mondale de nominatie. Aan het einde van de rit kwam Mondale veertig stemmen te kort. Die kreeg hij van de 'superdelegates'. Mondales rivaal Gary Hart had in zijn campagne gehamerd op de nood aan 'nieuwe ideeën'... Mondale verloor met 13electoral votes tegen 525 voor president Reagan. De 'superdelegates' gingen in sluimermodus.


Wat is een 'brokered convention'?

Als geen enkele kandidaat in de eerste stemronde op de conventie voldoende stemmen behaalt. Dat is het laatst gebeurd in 1952, toen de Democraat Adlai Stevenson pas in de derde ronde werd verkozen.


DS, 06-03-2008 (esn)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden