26th February 2008, 14:51
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Geel
Posts: 78
|
|
Kraantjeswater of mineraalwater?
Voor één keer zijn de wetenschappers en de voedingsindustrie het met elkaar eens: we moeten water drinken, het liefst zoveel mogelijk en zonder te wachten tot we dorst krijgen. Dorst betekent namelijk dat het lichaam al is begonnen het tekort aan vocht te compenseren. Idealiter zouden we de hele dag door regelmatig een paar slokjes moeten nemen. Voor volwassenen in een gematigd klimaat wordt anderhalve liter aanbevolen.
'Geen probater middel tegen de dorst dan een goed glas wijn', luidde het advies van Louis Pasteur. In zijn tijd wemelden de waterleidingen dan ook van de bacteriën. Dat is tegenwoordig wel anders. Bij ons althans. In België moet het leidingwater aan 50 microbiologische en chemische criteria voldoen. Overschrijding van het toegestane gehalte aan bijvoorbeeld natrium, nitraten en toxische stoffen is uit den boze.
Kraanwater biedt de beste kwaliteit en doet qua calciumgehalte vaak nauwelijks onder voor mineraalwater. Bovendien is het vaak honderden keren goedkoper dan flessenwater. De nazaten van Pasteur zullen hiertegen inbrengen dat de bodem tegenwoordig vervuild is. Voorstanders van kraantjeswater hebben dan weer als argument dat gebotteld water soms uit dezelfde grondwaterlagen gehaald wordt als water uit de kraan. Bovendien wordt kraanwater gezuiverd. Water uit de fles niet altijd.
Dan is er nog de smaak. Niet iedereen vindt kraantjeswater lekker, maar ook daarvoor bestaat een oplossing: de filterkan. Dat is een schenkkan met een filter erin. Die (vervangbare) filter bevat actieve koolstof en verwijdert de smaak van chloor die de smaak van leidingwater soms in ongunstige zin beïnvloedt. Bovendien houdt zo'n filter een deel van de kalk vast.
Dat is op zich niet nodig, want kalk vormt geen risico voor de gezondheid. Wel tast kalk onze huishoudelijke apparaten aan, zoals de koffiezet, het strijkijzer en de waterkoker. In plaats van een filterkan kan je leidingwater ook op smaak brengen met een beetje citroensap. Wie wil, kan het zelfs doen bruisen, met speciale gaspatronen die een kleine dosis koolzuur in het water injecteren. Veel gedoe misschien, maar nog altijd stukken goedkoper dan flessenwater.
Waarom dat prijsverschil? In de eerste plaats omdat er een vergunning nodig is om een mineraalwaterbron te mogen exploiteren. Omdat je geen meerwaarde aan het product kan geven (water blijft nu eenmaal water ...), neemt de marketing een belangrijke plaats in.
Milieu
Het belangrijkste argument pro kraantjeswater is echter het milieu. De productie van flessenwater is schadelijk voor het milieu. De plastieken waterflessen alleen al zorgen voor een gigantische afvalberg. Om met de plastische woorden van activist Bob Geldof te eindigen: " bottled water is bollocks. "
Marleen Finoulst
Bron: Bodytalk, januari 2008
Ik vind dat er in dit artikel voldoende argumenten staan om leidingwater te drinken. Ik ben er zeker van dat leidingwater ook gezond is. Een paar jaar geleden werd er in test aankoop een onderzoek gedaan naar water en uit dat onderzoek was gebleken dat het goedkoopste water van Colruyt gewoon leidingwater was...Waarom hier dan geld aan uitgeven én het milieu vervuilen???
Thuis drinken wij leidingwater, maar ik neem wel flessenwater mee naar school.
Als ik het heb over de smaak vind ik leidingwater wel niet het lekkerste water, maar dan zijn er die andere argumenten nog...
|