Een op de drie Vlamingen spaart niets
De Vlamingen zijn het erover eens: het leven is duurder dan een jaar geleden. Bijna zes Vlamingen op de tien kunnen daardoor minder sparen dan een jaar geleden en bijna een op de drie spaart helemaal niets. Dat blijkt uit een enquête bij ruim duizend Vlamingen.
Vijfennegentig procent van de ondervraagden vindt dat het leven (veel) duurder is geworden op een jaar tijd. Jongeren hebben iets minder last van de stijgende levensduurte dan 50-plussers. Vooral mensen met een vervangingsinkomen, arbeiders en bedienden vinden het leven duurder geworden; landbouwers, bedrijfsleiders en vrije beroepen voelen dat minder aan.
Bijna een Vlaming op de drie spaart niets. Bij mensen met een vervangingsinkomen is dat aantal dubbel zo hoog. Bij de werkzoekenden slagen vier op de tien er niet meer in nog te sparen en ook alleenstaanden hebben het moeilijk. Zij die wel nog sparen, zijn kaderleden, mensen met een vrij beroep en ook veel jongeren. De helft van de Vlaamse spaarders kan nu 50 tot 149 euro minder sparen per maand dan een jaar geleden. Bij bijna een op de tien is het verschil meer dan 200 euro per maand.
Bron: http://www.gva.be, 23/02/2008
Mijn mening: Iedereen merkt het, het leven wordt steeds duurder met als gevolg dat de 'modale burger' weinig tot bijna niets kan sparen. De rijke burgers daarentegen kunnen blijven sparen met als gevolg dat zij nog rijker worden en de 'modale burgers' steeds armer. Hierdoor wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter. Dit is volgens mij dan ook een goed voorbeeld van het Mattheuseffect : wie heeft zal nog meer gegeven worden, wie niet heeft zal wat hij heeft nog ontnomen worden...
Bijlage: Grafieken:
- Is het leven duurder of goedkoper geworden het voorbije jaar?
- Hoeveel spaart u per maand?
- Spaart u gemiddeld meer of minder per maand dan een jaar geleden?
- Hoeveel spaart u minder?
Bron: Het Nieuwsblad, 23/02/2008