Enkele post bekijken
  #1  
Oud 23rd January 2008, 18:09
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Klimaatbeleid EU kost burger 3 euro per week

Klimaatbeleid EU kost burger 3 euro per week


Brussel, 23 jan. Een ambitieus plan tegen klimaatverandering gaat EU-landen ongeveer 0,5 procent van hun bruto nationaal product kosten. In totaal komt dat neer op 55 miljard euro per jaar. Per EU-burger komt dat neer op drie euro per week.



Dat blijkt uit berekeningen van de Europese Commissie, die het klimaatplan vanmiddag heeft gepresenteerd. Op die manier moet de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2020 zijn teruggebracht met 20 procent ten opzichte van 1990.

Ieder EU-land krijgt een bindende doelstelling voor het gebruik van duurzame energie (zon, wind, water, biomassa) in 2020. Nederland zal zijn aandeel moeten vergroten van een kleine 3 procent nu naar 14 procent over twaalf jaar.

Nederland moet de totale CO2-uitstoot met 16 procent terugbrengen in belangrijke sectoren, zoals transport en landbouw – afhankelijk van de rekenmethode. De Commissie verwacht van welvarende landen meer inspanningen dan van minder welvarende. De nieuwe lidstaten Bulgarije en Roemenië mogen meer uistoten: 20 procent.

Verder wordt het bestaande systeem voor handel in ‘emissierechten’ uitgebreid. In principe worden alle emissierechten, die vervuilende bedrijven nodig hebben om CO2 te mogen uitstoten, op termijn geveild. Nu worden ze nog grotendeels gratis uitgedeeld. Werkgevers en vakbonden waarschuwden de afgelopen weken dat de plannen werkgelegenheid gaan kosten en dat bedrijven activiteiten zullen verplaatsen naar landen met minder strenge milieu-eisen. Daarom overweegt de Europese Commissie nu om sommige sectoren na 2010 eventueel meer emissierechten te geven, als er dan geen nieuw internationaal klimaatverdrag is. Ook zouden bedrijven die producten importeren kunnen worden verplicht emissierechten te kopen.

Minister Cramer van Ruimte en Milieu is positief over de voorgestelde maatregelen. ,,Ik ben blij dat de positieve en ambitieuze inzet van de Europese Unie bij de klimaatconferentie op Bali in december vorig jaar wordt gecontinueerd”, zegt ze. ,,De Commissie heeft vastgehouden aan de gezamenlijke ambitie van de lidstaten om tenminste 20 procent reductie broeikasgassen in 2020 te realiseren. Overigens had die lat van mij nog hoger gelegd mogen worden en ik zal daar ook op blijven aandringen.”


NRC, 23-01-2008
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden