Opvoeden doe je ook langs de zijlijn
BRUSSEL - 'Loser', 'pak hem', 'blinde mol!'. Wat kinderen langs de zijlijn van een voetbalveld horen, is soms niet fraai. Daarom begint 'Klasse' samen met de voetbalbond met een campagne die ouders moet wijzen op hun voorbeeldgedrag.
Het jeugdvoetbal heeft zijn imago niet mee. In oktober kwam het jeugdvoetbal nog op een negatieve manier in het nieuws door enkele incidenten in hetzelfde weekend. De jeugdtrainer van Koningslo ging toen op de vuist met een supporter van de tegenstander. De keeper van Eendracht Aalter ging in de tribune vechten omdat zijn familie in een ruzie betrokken was geraakt.
Niet zelden liggen de ouders aan de basis van uit de hand gelopen incidenten. Meestal blijft het bij verbale agressie, maar wat ouders aan de zijlijn roepen, is niet altijd stichtend. Uit een recent onderzoek in Nederland blijkt dat 73 procent van de ouders een andere ouder zijn kind wel eens ziet opjutten. De helft geeft toe dat ook zelf te doen.
Vlaams onderzoek toonde eerder aan dat er elke wedstrijd gemiddeld zeven gevallen van verbaal agressief gedrag voorkomen. In het jeugdvoetbal komt de agressie vooral van vaders tussen de dertig en veertig jaar.
'Agressie op en naast het veld is een ernstig probleem', zegt Michel Van Laere van Klasse voor Ouders. 'Ouders moeten beseffen dat ze niet alleen thuis, maar ook naast het sportterrein hun opvoedende taak moeten opnemen.'
Daarom begint Klasse voor Ouders samen met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) met een postercampagne die ouders moet wijzen op hun voorbeeldgedrag. Elke voetbalclub krijgt een poster met tips voor de ouders, zoals: toon belangstelling voor de sport van uw kind, ga regelmatig mee naar een training of wedstrijd en laat je kind kind zijn.
De campagne loopt tegelijk in het blad Klasse, dat bij 700.000 gezinnen wordt verspreid.
Op de website van Klasse kunnen de ouders ook een gedragscode ondertekenen. Daarin staat bijvoorbeeld dat ouders hun kind niet opfokken, aan de zijlijn geen schunnige taal gebruiken, respect opbrengen voor de prestatie van de tegenstander en hun kind stimuleren om zich aan de regels van fair play te houden.
De actie 'sportouders aan de zijlijn' richt zich tot elke sport, al erkent Klasse dat de problemen het grootst zijn in het jeugdvoetbal. 'Voetbal is geen elitaire sport. De kantine is de plaats waar alle lagen van de samenleving elkaar ontmoeten. Dat zorgt soms voor fricties. De kantine zou echter een opvoedingsplaats moeten zijn', zegt Van Laere.
Klasse hoopt dat de sportclubs met het campagnemateriaal creatief aan de slag gaan. 'De eerste stap is over de problematiek praten. Wij hopen dat de clubs het debat aanzwengelen. Zij kunnen de ouders duidelijk maken dat sommige zaken niet door de beugel kunnen, zonder met een beschuldigende vinger te wijzen.'
De Vlaamse minister van Sport, Bert Anciaux (Spirit), toonde zich eerder al bezorgd over de agressie in het jeugdvoetbal.
Hij wil aan het decreet medisch verantwoord sporten een ethisch luik toevoegen. Hij vindt dat het ook mogelijk moet zijn om tuchtstraffen uit te spreken als wedstrijden uit de hand lopen.
Of dat betekent dat agressieve ouders een 'terreinverbod' moeten kunnen krijgen, wil hij nog niet zeggen. 'Ik bekijk welke maatregelen mogelijk zijn.'
Sportclubs die meewerken aan de campagne, maken kans op 250euro, voetbaltickets of een gehandtekend shirt van de Rode Duivels.
www.klasse.be/ouders
DS, 09-01-2008 (Yves Delepeleire)