De ngo Netwerk Vlaanderen promoot 'anders omgaan met geld'. Het nieuwste initiatief is de website
www.bankgeheimen.be , waar je werkelijk met de feiten op de neus wordt gedrukt. ONZE BANKEN INVESTEREN IN DE SCHENDING VAN MENSENRECHTEN (EN HET AFBREKEN VAN ONZE NATUUR)!!!
Reeds in een vorige campagne werden dit confronterende filmpje gemaakt en deze confronteerde affiches gemaakt. Klik op de link om naar het filmpje te gaan.
Filmpje
Voor het hoekenwerk ben ik nog bezig met het bewerken van dé promotiestunt van Netwerk Vlaanderen (uit 2006). Ik beloof dit binnenkort te posten.
Maar als ik zo even op de website van netwerk Vlaanderen surf, dan voel ik me al serieus ongemakkelijk met bankrekeningen op twee grootbanken!
---------------------------------------------------------------
De campagne ‘Mijn Geld. Goed Geweten?’ van Netwerk Vlaanderen eist dat bankgroepen stoppen met investeringen in ernstige mensenrechtenschendingen. Verder eist Netwerk Vlaanderen ook dat bankgroepen hun mensenrechtenbeleid open en duidelijk communiceren en externe controle op de uitvoering van dit beleid mogelijk maken.
Onze campagne-eisen aan de bankgroepen in het kader van mensenrechten
1. Stop investeringen in ernstige mensenrechtenschendingen
Netwerk Vlaanderen vraagt dat bankgroepen hun investeringen in ondernemingen die in opspraak komen omwille van ernstige mensenrechtenschendingen onderzoeken en stopzetten.
Ernstige mensenrechtenschendingen die door Netwerk Vlaanderen in haar rapport werden gedocumenteerd zijn: zorgwekkende samenwerking met dictatoriale regimes, overtreding van de basis arbeidsrechten en schending van de rechten van lokale bevolkingsgroepen.
2. Duidelijk en controleerbaar investeringsbeleid
Omdat spaarders en beleggers niet kunnen oordelen over het mensenrechtenprofiel van hun bankgroep zonder duidelijke informatie, vraagt Netwerk Vlaanderen aan de bankgroepen:
bekendmaking van een duidelijk mensenrechtenbeleid en de methode van implementatie
bekendmaking van de ondernemingen en overheden waarin wordt geïnvesteerd
Bovendien mag deze transparantie niet de vorm aannemen van 'window dressing': bankgroepen moeten zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen.
3. Overheid moet het goede voorbeeld te geven
Het zijn de overheden van de verschillende staten, en dus ook de Belgische overheid, die de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend hebben. Zij moeten die dan ook zelf respecteren en ervoor zorgen dat de ingezetenen van hun land de mensenrechten respecteren.
De overheid zou dan ook een voorbeeldrol moeten spelen. Het is toch onaanvaardbaar dat de overheid haar middelen zou beleggen in bedrijven die de mensenrechten ernstig met voeten treden. De verschillende overheden moet dan ook terzake een verantwoord spaar- en beleggingsbeleid uitstippelen.
4. Overheid moet regelgeving uitwerken
De overheid moet ook zorgen dat bankgroepen de mensenrechten respecteren. Daarom moet op nationaal en internationaal niveau regelgeving worden uitgewerkt die net zorgt voor een verplichte transparantie en verantwoording van bankgroepen inzake mensenrechten.
Verder moet de overheid de ontwikkeling van een internationaal wettelijk kader voor ondernemingen op het vlak van de mensenrechten ondersteunen. Dat kan door de toepassing van de UN Norms for Business verder uit te bouwen en te promoten.
Bron:
www.netwerkvlaanderen.be .
-------------------------------------------------------------------
Winst boven mensenrechten?
BRUSSEL - Op een gezamenlijke persconferentie schetsten de christelijke vakbond LBC-NVK en Netwerk Vlaanderen gisteren een somber beeld van het investeringsbeleid in de banksector. Volgens de twee organisaties bestaat er nog altijd een grote kloof tussen wat de banken officieel verkondigen over ethisch beleggen en wat ze doen in de praktijk.
Dat moet blijken uit een nieuw rapport, waarin het investeringsbeleid van acht grote banken (Axa, ING, Fortis, ABN Amro, Citigroup, Dexia, KBC en Deutsche Bank) aan de kaak worden gesteld. Volgens het rapport financieren de banken minstens veertien dubieuze internationale bedrijven, gaande van mijnbouwbedrijven en olieproducenten tot winkelketens en defensiebedrijven (zie hieronder). En dat gebeurt niet alleen via de aankoop van aandelen, maar ook via het verstrekken van rechtstreekse kredieten of andere financiële diensten aan de bedrijven.
Bankgroepen als Fortis, Dexia, ABN Amro, Citigroup en KBC hebben nochtans ronkende internationale gedragscodes ondertekend zoals de Equator Principles. Dat zijn milieu- en maatschappelijke criteria bij de financiering van grootschalige investeringsprojecten. Maar hoewel dat de goede bedoelingen van de betrokken bankiers onderstreept, blijft het in de praktijk meestal bij mooie beloftes.
Zo vloeit er bijvoorbeeld volop geld van de banken naar AviChina, dat militair materieel verkoopt aan Myanmar en Sudan, hoewel de Europese Unie een wapenembargo instelde tegen deze landen. Datzelfde geldt voor mijnbouwbedrijven zoals Barrick Gold, DRDGold, Freeport McMoRan of Vedanta Resources, die in het rapport worden gebrandmerkt als notoire milieuvervuilers. Zelfs voor bedrijven die het niet zo nauw nemen met mensenrechten of wapenleveringen wordt de geldkraan niet altijd dichtgedraaid.
Netwerk Vlaanderen heeft deze en andere gecontesteerde investeringen samengebracht op de interactieve website
www.bankgeheimen.be, die dinsdag gelanceerd is. Via die site zullen de klanten de dubieuze investeringen bij hun bank niet alleen kunnen opvolgen, maar ook zelf actie kunnen ondernemen. Zo kan u bijvoorbeeld per e-mail protesteren bij uw bankdirectie.
En dat is niet alles. 'Zulke investeringen kunnen ook voor het bankpersoneel niet langer door de beugel', verklaarde gisteren Stefaan Decock, secretaris van de bediendenvakbond LBC-NVK. De christelijke bond nodigt daarom al zijn militanten uit om het thema op de sociale agenda van hun bedrijf te zetten. En het personeel in de financiële sector zal een soort handleiding krijgen over ethisch beleggen.
'Bovendien gaan wij de problematiek aankaarten bij de sectorfederaties van zowel banken als verzekeraars. Ook internationaal, want dit probleem overschrijdt de landsgrenzen', voegt een strijdvaardige Decock daar aan toe.
Het is in België zelden gezien dat een ngo en een vakbond samenwerken om de bankdirecties onder druk te zetten. Maar bij de initiatiefnemers smaakt het al naar meer, want de kans bestaat dat de opmerkelijke coalitie nog wordt uitgebreid. 'Wij hebben hier ongeveer anderhalf jaar aan gewerkt. Binnenkort is er een vergadering gepland met het ABVV, want wij hopen nu ook andere bonden bij het initiatief te betrekken', besluit Decock. (nta)
Bron:
www.standaard.be, 14 november 2007.