BRUSSEL - Tijdens het debat over de regeerverklaring van Verhofstadt III in de Senaat waarschuwden meerdere sprekers, onder hen ook de MR-fractieleidster, dat de interimregering ook na Pasen zal voortregeren.
Vlaams Belang
Het debat werd geopend door Vlaams Belang-fractieleider Joris Van Hauthem. Voor hem wordt met de interimregering de verkiezingsuitslag ontkend. De Franstaligen binnen deze regering willen een aantal bevoegdheden herfederaliseren, terwijl de Vlaamse resoluties door CD&V en Open VLD verloochend worden, klonk het. ‘Het kartel CD&V/N-VA heeft een historische kans gemist om te doen wat de kiezer wil’, besloot Van Hauthem.
MR
Verschillende sprekers zegden niet te geloven dat de interimregering er op 23 maart de brui aan zal geven. Christine Dufraigne (MR) wees erop dat het niet te voorspellen is wat er over drie maanden zal gebeuren. Soms zijn voorlopige maatregelen erg definitief, stelde ze.
SP.A
Bart Martens (SP.A) omschreef de interimregering als ‘paars-paaps’. Het is een product uit de uitverkoop, dat na de vervaldatum nog geconsumeerd kan worden, maar dan kan de producent niet meer verantwoordelijk gesteld worden voor de schade die bij de consumptie veroorzaakt wordt. Verhofstadt zal blijven zitten, voorspelde hij.
Ecolo
Voor José Darras (Ecolo) bestaat een interimregering niet, noch in de grondwet, nog in andere teksten. De enige garantie dat het om een tijdelijke regering gaat, is de verklaring van premier Guy Verhofstadt dat hij er op 23 maart mee stopt, en de wil van CD&V om nadien het roer over te nemen.
CDH
Ook Francis Delpérée (CDH) vond de term ‘interimregering’ niet goed gekozen. Maar hij verwachtte wel dat Guy Verhofstadt op 23 maart het ontslag van de regering zal indienen en de koning zal vragen om een nieuwe premier aan te duiden.
CD&V
CD&V-fractieleidster Sabine de Bethune wees erop dat de Vlaamse kiezer heeft aangegeven dat de institutionele context niet meer door de meerderheid in het land gedragen wordt. Haar partijgenoot Hugo Vandenberghe benadrukte dat er geen staatshervorming tegen de Senaat kan worden doorgevoerd. Dat is de afgelopen acht jaar niet gelukt, voegde hij eraan toe. Voor Vandenberghe is er in de samenleving meer democratie met een tweekamerstelsel.
Spirit
Geert Lambert, het enige federale parlementslid van Spirit, wil graag meewerken aan het Octopus-overleg. Maar dan moeten er wel stappen gezet worden in de staatshervorming. Daar mag geen onredelijke prijs voor betaald worden en er mogen geen nieuwe grendels gelegd worden. Hij wees er fijntjes op dat de huidige meerderheid niet over een tweederdemeerderheid in de Senaat beschikt.
Berni Collas (MR), de Duitstalige gemeenschapssenator, zei te betreuren dat de Duitstalige gemeenschap wellicht niet zal deelnemen aan het Octopusoverleg. Die gemeenschap heeft ook een aantal wensen voor een staatshervorming: constitutieve autonomie, een gewaarborgde vertegenwoordiging in de Kamer en een adequate vertegenwoordiging in de Senaat.
Het debat werd bijgewoond door verschillende regeringsleden - Inge Vervotte (CD&V), Charles Michel (MR) en even Pieter De Crem (CD&V) -, stelde Open VLD-fractieleider Paul Wille met tevredenheid vast.
BRON:
www.nieuwsblad.be
En zo blijft het aldurende politieke gekibbel aan de gang...