Enkele post bekijken
  #1  
Oud 13th December 2007, 17:36
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
'Derde kaakslag voor Franstaligen'

'Derde kaakslag voor Franstaligen'


BRUSSEL - De goedkeuring van het decreet over de faciliteitenscholen door de onderwijscommissie van het Vlaams parlement weekt zoals verwacht boze reacties los van Franstalige politici. Marie Arena (PS), onderwijsminister van de Franse gemeenschap, noemt het een 'zeer betreurenswaardig gebaar'. De MR spreekt van een 'derde kaakslag'.



'Op het moment dat de Franstaligen zich open en constructief opstellen om deel te nemen aan de communautaire dialoog, stemt het Vlaams parlement dit voorstel, terwijl het weet dat het over een belangrijk en symbolisch dossier gaat', zegt Arena.

Het decreetvoorstel heeft betrekking op acht Franstalige basisscholen in de faciliteitengemeenten Kraainem, Wezembeek-Oppem, Linkebeek, Drogenbos en Sint-Genesius-Rode, allen samen goed voor 2.400 leerlingen.


Naar Vlaamse normen

Als het voorstel definitief wordt goedgekeurd, zou de Vlaamse gemeenschap, die de scholen subsidieert, bevoegd worden voor de taal- en pedagogische inspectie over de scholen. De scholen zouden dus de Vlaamse leerplannen en eindtermen moeten volgen en een contract moeten afsluiten met een Vlaams Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB).

'Deze maatregelen zijn niet aangepast aan het specifieke karakter van Franstalig onderwijs, en zeker niet voor wat onderwijs van de Franse taal betreft', zegt Arena. Ze meent dat het Vlaams parlement 'alle pogingen om hierover te onderhandelen teniet heeft gedaan' en dat de uitvoering van het decreet zal leiden tot een geleidelijke afbouw van de betrokken scholen.


Belangenconflict

MR-fractieleidster in het Franse gemeenschapsparlement Françoise Bertieaux spreekt van een 'derde kaakslag'. Het parlement van de Franse gemeenschap stemde vanmiddag al een belangenconflict. Dat kan de verdere afhandeling van het decreet in het Vlaams parlement met 120 dagen vertragen, als er onderweg geen akkoord komt om uit het conflict te geraken.

Over de kwestie wordt al jarenlang gediscussieerd tussen de Vlaamse en Franse gemeenschap. De Franstaligen verwijzen steevast naar de akkoorden die in de jaren '70 zijn gesloten met betrekking tot de faciliteitenscholen.

Volgens de Vlaamse politici is hun voorstel niets meer dan een interpretatie van de Grondwet, die zegt dat enkel de Vlaamse gemeenschap bevoegd is voor onderwijs in Vlaanderen.


Blog DS, 13-12-2007 (avb)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden