Waarom de studenten tegen minister Vandenbroucke betogen
Waarom de studenten tegen minister Vandenbroucke betogen
Vete tussen studenten en Frank Vandenbroucke > Eigenlijk willen beide partijen hetzelfde > 1.500 studenten kwamen gisteren op straat
'We gaan de Frank zijn broek afdoen, tsjoelala, tsjoelala...', zongen de studenten gisteren op weg naar het ministerie van Onderwijs in Brussel. Ze zongen het enkele uren nadat de minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A), hen in een radiodebat zelf de broek had afgetrokken.
Die ochtend had hij op Radio 1 twee studenten in zijn typische professorenstijl de les gelezen. De studenten hadden aangeklaagd dat Vandenbroucke met zijn nieuwe financieringsdecreet de aanvullende opleidingen (master-na-master en bachelor-na-bachelor) niet langer wil subsidiëren.
Ook hadden ze de kritiek van de studentenbeweging op de outputfinanciering herhaald. Door die financiering zouden hogescholen en universiteiten niet langer op basis van het aantal inschrijvingen worden gesubsidieerd, maar (gedeeltelijk) op basis van het aantal afgeleverde diploma's - enkel de geslaagde studenten zullen nog geld opbrengen.
Vandenbroucke beklemtoonde in het radiodebat geprikkeld dat er in het hoger onderwijs voldoende controlemechanismen zijn om de kwaliteit te garanderen. Hogescholen en universiteiten gaan volgens hem niet zomaar de lat lager leggen, om meer studenten te laten slagen.
Voorts zei Vandenbroucke nog dat het belangrijker is te investeren in de basisopleidingen dan in de bijkomende, aanvullende opleidingen.
Enkele uren na het debat, tijdens het overleg met een delegatie van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS), vlak voor de betoging, herhaalde hij die argumenten. Ook de VVS bleef bij haar standpunten. Een dovemansgesprek, dus. Niet alleen de minister concludeerde dat. De studentenleiders schreeuwden dezelfde conclusie door de megafoon naar hun achterban op straat.
Het was een volgende stap in de Koude Oorlog die al langer woedt tussen de VVS en Vandenbroucke. De minister vindt al langer dat de argumenten van de studenten fout en te weinig onderbouwd zijn. De studenten vinden dan weer dat ze te weinig worden gehoord.
Het hoogtepunt van hun wederzijdse wrevel was afgelopen zomer, toen de studentenkoepel haar 'rapport van de minister' voorstelde. De studenten gaven professor Vandenbroucke toen een tweede zittijd. Bevorderlijk voor de wederzijdse relatie was dat niet, maar het scherpte de actiebereidheid van de VVS wel aan.
Gisteren joeg de organisatie naar schatting 1.500 betogers in regen en wind door de Brusselse straten. Met de slogan 'Plan VDB, weg ermee!' trokken ze langs de kabinetten van Vandenbroucke en de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V).
De bottomline van hun eisenpakket was: meer geld voor hoger onderwijs en meer democratisering en gelijke kansen. Niet vreemd dat ook Vandenbroucke, ondanks alle spanningen, daarom hoopte op een zo groot mogelijke opkomst. Want dat zijn net twee ambities die ook hij in zijn beleid wil realiseren. Hoe meer betogers het daarmee eens zijn, hoe groter de bereidheid van zijn collega-ministers om meer geld uit de Vlaamse begroting naar onderwijs te laten gaan.
Het eisenpakket van de betoging bestond officieel uit tien actiepunten - 'tienkamp voor gelijke kansen in het financieringsdecreet', naar analogie met de titel van Vandenbrouckes beleidsbrief, 'tienkamp voor gelijke kansen'. Die spelen allemaal rechtstreeks in op het technische financieringsdecreet dat op tafel ligt.
Gesprekken met betogers leerden dat het ongenoegen van velen minder technisch was. De studentenbetoging was eerder een gezamenlijke uiting van ongerustheid. Vooral over de hogescholen zijn velen bezorgd. In tegenstelling tot de universiteiten kampen ze al jarenlang met structurele financiële tekorten. Zo krijgt vandaag een hogeschool per student minder subsidies dan een middelbare school per leerling.
Vandenbroucke heeft 25 miljoen euro extra beloofd, bovenop tien miljoen euro voor de sociale voorzieningen van de hogescholen. Maar veel personeel en hogescholen vrezen dat dit te weinig is.
Bovendien zitten de hogescholen in de discussies over hoger onderwijs nu in de hoek waar de klappen vallen. In de jaren negentig heeft de toenmalie socialistische minister van Onderwijs, Luc Van den Bossche, ze opgewaardeerd. Nu hebben velen schrik dat de klok wordt teruggedraaid. Want alle vier- en vijfjarige opleidingen van de hogescholen schuiven op in de richting van de universiteiten. Naar die operatie gaat veel geld, omdat daaraan wetenschappelijk onderzoek gekoppeld moet zijn. In de hogescholen leeft de vrees dat die investeringen ten koste gaat van de driejarige, professionele bachelors, die aan de hogescholen gekoppeld blijven.
Veel andere betogers liepen achter de vlag van democratisering en gelijke kansen. Dat waren dan vooral kleinlinkse organisaties en linkse organisaties als Animo en Jong Groen!
Het personeel was niet massaal aanwezig op de betoging. Enerzijds omdat het donderdagmiddag was. Anderzijds ook omdat de christelijke en liberale vakbonden nog verder aan het onderhandelen zijn en dus voorlopig niet mobiliseerden. Binnen de onderwijsbonden zijn bovendien velen voorstander van het financieringsdecreet dat op tafel ligt, omdat dat het meest haalbare is.
Pieter Lesaffer is redacteur binnenland
DS, 07-12-2007
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|