Enkele post bekijken
  #1  
Oud 7th December 2007, 09:44
katrijn.michielsen's Avatar
katrijn.michielsen katrijn.michielsen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2007
Locatie: Herentals
Posts: 115
Kwart van alle noodoproepen fout

07/12 Kwart van alle noodoproepen fout

Een kwart van alle oproepen bij de dienst 100 is foutief. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. In totaal hebben de 100-centrales dit jaar al 625.000 foute oproepen ontvangen die eigenlijk niet bestemd zijn voor de nooddiensten.

Mensen bellen om de weg te vragen of hun doktersafspraak te verzetten. De situatie is in sommige zones onhoudbaar. Voor elk ongeval dat zich voordoet, bellen er gemiddeld zeven mensen naar de dienst 100.

“Met de komst van de gsm is het aantal noodoproepen sowieso fors gestegen”, verduidelijkt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. “Maar daar zijn de diensten ook op voorzien.”

Het probleem ligt bij de ‘loze’ oproepen, waarbij de beller helemaal niet bij de dienst 100 moet zijn. “In de eindejaarsperiode, wanneer veel mensen een nieuw gsm-toestel krijgen, is de situatie dramatisch”, legt luitenant Hugo Simons van de 100-centrale uit. “Dan komen veel mensen per ongeluk bij de nooddienst uit, omdat die nummers voorgeprogrammeerd staan in het toestel.”

Zo’n honderd oproepen in ons land waren kwaadwillig. Daarbij werden zowel personeel als dienstvoertuigen ingezet. “De rekening wordt achteraf aan de veroorzaker gepresenteerd”, zegt Simons. “Een dure grap, die kan oplopen tot 2.500 euro.”

bron: http://www.gva.be
Met citaat antwoorden