Enkele post bekijken
  #3  
Oud 28th November 2007, 14:29
Lieve De Wachter Lieve De Wachter is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Geel
Posts: 78
Hart- en vaatziekten voorkomen

Het verband tussen zout en hoge bloeddruk was lange tijd omstreden, maar wordt nu niet meer in twijfel getrokken. Talloze studies hebben aangetoond dat een verminderde consumptie van zout de bloeddruk kan doen verlagen. Hypertensie is evenwel geen ziekte op zich, maar wel een risicofactor. Die nuance is belangrijk. We illustreren dat even. Sommige geneesmiddelen hebben een bewezen effect op de risicofactoren, bv. op hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte. Dat betekent echter nog niet dat ze ook noodzakelijk een impact hebben op wat uiteindelijk van belang is: het opduiken van ziektes en sterfgevallen door die ziektes. Verschillende redenen kunnen dit verklaren. Zo hebben die geneesmiddelen misschien ook andere, negatieve effecten. Hetzelfde geldt voor de impact van voedingsmiddelen: het is niet omdat een geringe zoutconsumptie de bloeddruk doet dalen dat er noodzakelijkerwijze een gunstig langetermijneffect is. Dat moet via specifieke onderzoeken worden nagegaan. Wat zout betreft, was er op dat vlak dusver geen degelijk onderzoek. Nu wel. Op basis van een gegevensinzameling bij meer dan 3 000 vrijwilligers komen Amerikaanse vorsers tot de conclusie dat een verminderde zoutconsumptie in de praktijk wel degelijk een weerslag heeft op het risico van hart- en vaatziekten en op het sterftecijfer door die ziekten. De deelnemers werden in twee vergelijkbare groepen opgedeeld. de ene moest zijn zoutconsumptie verminderen, de andere niet. Kortom, dit is een eenvoudige en doeltreffende manier om gezond te blijven. En het kost u niets. Het probleem is echter dat het grootste aandeel (75%!) van het zout dat we consumeren, niet afkomstig is van ons zoutvat, maar wel van bereide voedingswaren zoals brood, bereide gerechten of soep in blik... De overheid moet er bij de industrie op aandringen (of moet ze ertoe verplichten) het zoutgehalte van de voedingswaren drastisch te verminderen.

Het volledige onderzoek is te raadplegen op: http://www.bmj.com/cgi/content/full/334/7599/859
(artikel wel in het Engels)

Bron: Test aankoop gezondheid, oktober/november 2007
Met citaat antwoorden