26th November 2007, 18:30
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: emblem
Posts: 84
|
|
Maakt kleurstof kinderen hyperactief?
Snoep, zoetigheden, fastfood of softdrinks horen tot het bijna dagelijkse menu van heel wat kinderen. Hoe schadelijk zijn die dingen nu echt? Volgens Brits onderzoek blijft de kwalijke invloed mogelijk niet beperkt tot gewichtstoename of voortijdig tandbederf. De vele additieven (bewaarmiddelen en kleurstoffen, of de zogeheten E’s) zouden gedragsproblemen zoals hyperactiviteit en concentratiestoornissen danig in de hand werken.
In Groot-Brittannië raadt het voedselagentschap de consumptie ervan door jongeren met hyperactief gedrag af. De Leuvense toxicoloog Jan Tytgat nuanceert dat. Waar hou je als ouder rekening mee, zolang de wetenschap er nog niet helemaal uit is?
Alle ouders dromen ervan dat hun kroost uitsluitend gezonde kost achter de kiezen stopt. Maar tussen theorie en praktijk staan er vaak heel wat obstakels. In de realiteit groeit geen kind op zonder wat snoep, chips of frisdrank. Een volledig additievenvrij menu is in de overgrote meerderheid van de gezinnen een utopie. En net dat lekkers bevat meestal een hoop natuurlijke of synthetische bewaarmiddelen en kleurstoffen. Deze additieven zijn al verscheidene malen gelinkt aan gedragsproblemen. Zo werd er onder andere een onderzoek gedaan naar de invloed van E211 (een kleurstof die we in veel snoep en frisdrank terug vinden) op het gedrag van kinderen. In dat onderzoek bleek dat niet alleen kinderen met ADHD, maar ook ‘gewone’ kinderen hyperactiviteit vertoonden nadat ze de kleurstof hadden gedronken. Tot op heden is er echter nog geen enkel sluitend bewijs geleverd dat aantoont dat kleurstoffen het gedrag van kinderen zou beïnvloeden.
bron: www.gva.be
|