Enkele post bekijken
  #3  
Oud 26th November 2007, 14:49
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Angry Belastingschuwe bedrijven ontspringen de dans

Belastingschuwe bedrijven ontspringen de dans


BRUSSEL - Slechts 16 procent van de bedrijven die geen aangifte indienen, wordt toch belast.



Een kleine 34.000 ondernemingen lieten vorig jaar na om een belastingaangifte in te dienen. Dat waren er 2.300 meer dan het jaar ervoor, of een stijging met 7 procent.

Hoewel de fiscus die bedrijven relatief eenvoudig een aanslag kan opleggen, glipt het grootste deel door de mazen van het net. Slechts 16 procent van de boosdoeners krijgt achteraf toch een aanslag opgelegd.

De cijfers werden gisteren bekendgemaakt door volksvertegenwoordiger Dirk Van der Maelen (SP.A), die een parlementaire vraag stelde over de kwestie. Afgelopen weekend heeft het VTM-nieuws erover bericht.

Van der Maelen hekelt de lakse aanpak van de fiscus. 'Een pakkans van 16 procent is veel te laag. De mogelijkheden om deze bedrijven toch te belasten, worden nog niet op voldoende grote schaal toegepast. Het is onrustwekkend dat de fiscus niet krachtdadiger optreedt'.

De mogelijkheden om dat te doen zijn er wel, stipt Van der Maelen aan. Op zijn initiatief werd het in 2005 mogelijk om bedrijven die geen aangifte indienden, forfaitair te belasten. Op basis van de sector waarin het bedrijf actief is en het aantal werknemers, wordt een aanslag opgelegd die uitgaat van een forfaitaire minimumwinst. Daarmee kwam een einde aan een periode waarin dergelijke bedrijven vrijwel straffeloos hun gang konden gaan.

Het Rekenhof had in 2001 vastgesteld dat daardoor in sommige steden tot 15 procent van de ondernemingen geen aangifte indiende. Bij gebrek aan een aangifte was het dan aan de belastingambtenaar om te achterhalen hoeveel het bedrijf verdiend had. Die gegevens konden vervolgens door het bedrijf voor de rechtbank in twijfel worden getrokken. Niet zelden werd de fiscus dan in het ongelijk gesteld.

Van der Maelen vindt dat de fiscus het middel van de forfaitaire minimumwinst meer kan toepassen dan nu gebeurt. Van de niet-indieners werden er vorig jaar ruim vijfduizend toch belast. Dat is 16 procent. Met andere woorden: 84 procent ontspringt alsnog de dans. 'Terwijl het systeem heel eenvoudig is. Ik schat dat het een kwartiertje werk kost per bedrijf'.

Maar om te beginnen zou de fiscus ervoor moeten zorgen dat het aantal niet-indieners wordt teruggebracht. Daarvoor moet het aantal controles omhoog. Van der Maelen: 'In sommige steden worden ondernemingen gemiddeld om de tien jaar gecontroleerd. Hiermee wordt een klimaat van straffeloosheid opgewekt.'

'Dat steeds meer ondernemingen geen aangifte indienen is niet verwonderlijk. Grote en middelgrote ondernemingen zouden om de drie jaar grondig gecontroleerd moeten worden. Hier heeft minister Reynders gefaald.'


DS, 26-11-2007 (rmg)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden