Enkele post bekijken
  #2  
Oud 21st November 2007, 14:37
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
De Hoogste fiscale druk ter wereld

De Hoogste fiscale druk ter wereld


'Fiscale Druk hoogste ter wereld', kopte De Standaard gisteren. En ook nog: 'De Belg betaalt zich blauw.' Maar waar gaat al dat door ons betaalde belastinggeld eigenlijk naartoe? Of anders gezegd: wat krijgen we er als burger voor terug? In ieder geval gaan ze niet of onvoldoende naar onze publieke voorzieningen. In vergelijking met de ons omringende landen ligt onze wegeninfrastructuur er belabberd bij. Hetzelfde geldt voor de lamentabele staat waarin onze openbare gebouwen zich bevinden, zoals de postkantoren, de politiebureaus en onze schoolgebouwen.



Wie regelmatig naar de ons omringende landen gaat, krijgt de indruk dat bij ons de voorbije veertig jaar de tijd heeft stilgestaan. Onze kinderen zitten vaak nog altijd in dezelfde energieverslindende schoolgebouwen als toen ik veertig jaar geleden naar school ging. Enkele uitzonderingen daargelaten ademen nog te veel openbare gebouwen dezelfde muffe, klantonvriendelijke sfeer van de jaren vijftig uit, terwijl in onze buurlanden de moderniteit op al die terreinen wel is doorgedrongen. Waarom kan het daar wel, met zelfs minder belastingdruk?

Maar die belastingcenten van ons moeten toch ergens blijven? Want duidelijk is dat ze in ieder geval ook niet gaan naar een betere werking van de overheidsdiensten zelf. 'Het failliet van justitie', kopte De Standaard gisteren eveneens. En dat het op Financiën al jaren vierkant loopt, is ook een open deur intrappen. Duidelijk is dat onze belastingcenten dus ook niet gaan naar betere dienstverlening door state of the art automatisering van allerlei diensten aan de burger, een efficiëntere en een meer klantgerichte overheid.

Maar waar gaan al die door ons opgehoeste belastingcentjes dan wel naar toe? Misschien naar de georganiseerde inefficiëntie als gevolg van politieke benoemingen, waar mensen een baan of promotie krijgen op basis van wie men kent in plaats van wat men kan. Of naar het Zuiden van het land, waar de transfercenten onder meer worden gebruikt om het cliëntelisme te financieren? Waar het leger werklozen niet wordt aangepakt uit angst om stemmen te verliezen en waar tegelijkertijd de overheden vetter en inefficiënter worden? Of waar als gevolg van de wafelijzerpolitiek ter compensatie in Luik een veel te groot treinstationspaleis moet worden gebouwd, omdat het station in Antwerpen ook dringend aan de eisen van deze tijd moest worden aangepakt?

Alleen daarom al is een verregaande staatshervorming onverwijld onontbeerlijk. Niet als doel, maar als middel om beter en efficiënter te besturen. Want het is dringend nodig dat op terreinen als economie, belastinghervorming, ontslagrecht, werkgelegenheidsbeleid, vergrijzing, zorg, milieu, energie, islamisering en immigratie keuzes worden gemaakt. In de ons omringende landen is men daar volop mee bezig. Hier in België dreigen de beide deelstaten door het onderlinge communautaire geneuzel elkaar mee de dieperik in te trekken, zodat er straks aan beide zijden van de taalgrens alleen maar verliezers zijn.

Evert van Wijk geeft debat- en mediatraining aan de politieke wereld en het bedrijfsleven


DS, 21-11-2007
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden