Gezondheid kost een rib uit het lijf
Een kwart van de Belgen heeft het nu al moeilijk om de kosten van hun gezondheidszorg te betalen. Regionalisering van het systeem is evenwel geen goede oplossing, vindt een meerderheid van Vlamingen en Walen.
Maar liefst 75 procent van de Belgen is er intussen van overtuigd dat er een probleem is ontstaan met de financiering van de gezondheidszorg in ons land.
26,6 procent onder hen vindt dat er dringend een oplossing moet komen. Privéverzekeraar DKV ziet in die cijfers de bevestiging dat het inderdaad hoog tijd was voor een grote zorgenquête. DKV liet die via het internet afnemen, in samenwerking met Knack, Trends, Plus, Le Vif en De Zondag .
7674 mensen vulden de vragenlijst over de kwaliteit van de gezondheidszorg en hun inschatting van de toekomst van ons systeem geldig in. Een opvallend resultaat daaruit is dat voor een kwart van de respondenten de uitgaven voor hun gezondheid nu al niet betaalbaar zijn. 21,2 procent ziet die uitgaven moeilijk in hun budget passen, voor 4,6 procent is dat zelfs onmogelijk.
'Een alarmerend cijfer', vindt Georges Daems van DKV. 'Zeker als je ziet dat bijna tien procent in 2007 medisch noodzakelijke zorg heeft moeten uitstellen, omdat ze die niet kon betalen.' Over de erelonen bij een ziekenhuisopname blijken de meningen verdeeld. '47,2 procent redeneert dat het logisch is dat je bij een zelfde prestatie ook evenveel betaalt. Voor 22 procent kan het eventueel dat ze meer ereloon betalen in een eenpersoonskamer, maar dan niet meer dan een kwart extra', aldus Daems.
Verzekering verplicht
Over de dienstverleners in de zorgsector zijn de meeste ondervraagden best tevreden, zowel over de raadpleging van een huisarts, het ziekenhuispersoneel als over specialisten. Maar een pijnpunt duikt op wanneer gevraagd wordt naar de informatie bij dienstverlening. De kwaliteit van die informatie wordt over het algemeen goed beoordeeld, behalve als het over de kostprijs gaat. Een meerderheid van 53 procent van de ondervraagden zegt absoluut niet te weten hoeveel de behandeling zal kosten, en volgens 12,6 procent stemt de uiteindelijke kostprijs niet overeen met de informatie die de patiënt kreeg.
Uit de zorgenquête blijkt ook dat de bevolking haar voorzorgen begint te nemen om de gezondheidskosten in de toekomst te kunnen blijven betalen. 89 procent zegt een aanvullende hospitalisatieverzekering te hebben, via de werkgever (33,1 procent), via het ziekenfonds (24,9 procent) of via een privé-verzekeraar (31,3 procent). Een meerderheid van 54,7 procent vindt zelfs dat zo'n verzekering verplicht zou moeten worden voor alle werknemers. 'Een duidelijk signaal', vinden ze bij DKV. 'Een meerderheid van de bevolking stelt dat de overheid de kosten van de gezondheidszorg niet alleen zal kunnen dragen, en dat de privésector een rol moet spelen. De aanvullende hospitalisatieverzekering stimuleren zien de meesten als het ideale middel om te besparen op de gezondheidszorg, en het fiscaal aftrekbaar maken is voor de overgrote meerderheid (83 procent, nvdr) de beste stimulans.'
Al ligt ook daar een informatietaak te wachten, want nu al heeft 32,3 procent geen idee wat de huidige verplichte Vlaamse zorgverzekering inhoudt, slechts een kwart weet dat het om een tegemoetkoming in de kosten voor niet-medische zorg gaat.
Splitsing gezondheidszorg
Ten slotte valt ook nog op dat Vlamingen en Walen, afgezien van enkele accentverschillen, het doorgaans roerend met elkaar eens zijn. Dat er maatregelen moeten komen, daar is men aan beide zijden van de taalgrens evenzeer van overtuigd. En dat die maatregelen van de federale overheid moeten komen, ook. Slechts 31 procent schaart zich achter de stelling dat een splitsing van de gezondheidszorg tussen de regio's een oplossing is. Een meerderheid van 55 procent gaat daarmee niet akkoord.
Thomas Verbeke, knack, 20/11/07
|