De gekloonde mens komt een stap dichterbij. Amerikaanse onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd tientallen embryo’s van een volwassen aap te ‘produceren’.
Als deze techniek toepasbaar is op mensen, dan biedt dit perspectieven voor de productie van embryo’s voor medische doeleinden.
De techniek voor het klonen van dieren bestaat al langer. Die techniek bestaat erin dat de kern van een cel in een ‘lege’ eicel ingeplant worden (de zogenaamde Dolly-methode). Het zo ontstane embryo kan dienen als leverancier van stamcellen voor therapeutische doeleinden of kan zich ontwikkelen tot een echte kloon.
De onderzoekers van het Oregon National Primate Research Centre zijn er nu in geslaagd deze techniek voor het eerst op primaten (mensen en aapachtigen) toe te passen, in dit geval een tienjarige rhesus-makaak. Heel veel is nog niet uitgelekt over dit onderzoek dat pas later deze maand officieel bekend wordt gemaakt in het wetenschappelijke blad Nature.
De onderzoekers zullen wellicht bekend maken dat ze erin geslaagd zijn om stamcellen uit deze embryo’s zo te programmeren dat ze zich ontwikkelen tot hart- of hersencellen. Geen enkele van de gekloonde embryo’s bleek echter levensvatbaar, zo meldden enkele Britse kranten.
Tot nu toe konden wetenschappers enkel primaten klonen via het splitsen van embryo’s. De Dolly-methode op mensen en apen kreeg een serieuze opdoffer toen in 2004 bleek dat Zuid-Koreaanse wetenschappers gesjoemeld hadden met hun onderzoeksresultaten.
Tegenstanders van kloning vrezen dat deze nieuwe doorbraak uiteindelijk zal leiden tot het echte klonen van mensen op basis van een handvol huidcellen.
13 november, Gazet Van Antwerpen