Enkele post bekijken
  #1  
Oud 8th November 2007, 22:37
Valerie De Cock Valerie De Cock is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2007
Locatie: Emblem
Posts: 56
De dichter is een koe.

Stadsdichters hadden we al en Leuven lanceerde zelfs een stads-DJ. Maar de provincie Oost- Vlaanderen gooit het over een heel andere boeg.
Lut de Block is er de allereerste plattelandsdichter. "Cultuur wordt sowieso al zo sterk met de steden geassocieerd", zegt ze. "Ik wil graag wat tegengewicht bieden."

Soms lijkt het of de beschaving enkel vanuit de steden voortkomt. Dat gevoel werd nog versterkt door de stadsdichters, elke stad moest er plots een hebben. Maar ook het platteland heeft ontzettend veel te bieden. Op dat vlak was een opwaardering nodig. Toch moest Lut even slikken toen de provincie haar vroeg om plattelandsdichteres van Oost- vlaanderen te worden. Zelf zegt ze:" Ik wilde geen 'ode aan de pikdorser' maken of een gedicht schrijven over de varkensteelt. Daarom hield ik eerst de boot af. Maar toen ze mij vertelden dat ik helemaal vrij was in mijn onderwerpen en dat het ernstig aangepakt zou worden, liet ik mij overhalen."

Lut De Block is naar eigen zeggen op een filosofische manier bekommerd om de relatie tussen mens en natuur. "Ik kan me nauwelijks voorstellen dat kinderen tegenwoordig denken dat melk niet van koeien komt, maar van fabrieken. Ik vind het jammer dat sommige kinderen opgroeien zonder ooit aarde betast te hebben, dat ze het verschil niet kennen tussen kleigrond en zandgrond, dat ze het tactiele en sensuele van de materie, de aarde moeten missen. Stel je voor dat ze enkel koeien zouden kennen omdat die in hun videospelletjes voorkomen! Nee, van een koe moet je alles kennen: de melk, de geur en de vlaaien en het geloei.
"De dichter is een koe."

Artikel van de boekenbeurs Antwerpen
Auteur: Lore Callens
Met citaat antwoorden