Enkele post bekijken
  #2  
Oud 7th November 2007, 18:07
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Noord tegen zuid: de eerste keer?

Noord tegen zuid: de eerste keer?


BRUSSEL - De Vamingen en de Walen die lijnrecht tegenover elkaar staan: is dat al ooit in deze mate gebeurd in de loop van de geschiedenis van ons land? Le Soir vroeg het aan Xavier Mabille, voorzitter van het politieke studiecentrum Crisp, en Paul Wynants, professor Geschiedenis aan de universiteit van Namen.



Mabille herinnert er meteen aan dat, tot in de jaren 1960, we in een unitaire staat leefden. Er was geen spraken van taalgemeenschappen of van Nederlandstale of Franstalige fracties in het parlement. Er bestond geen alarmbelprocedure en een simpele meerderheid volstond om wetten te stemmen, enkel de herziening van de Grondwet vereiste een tweederde meerderheid.

Xavier Mabille kan zich twee gevallen voor de geest halen waarin het tijdens een plenaire vergadering tot een serieuze confrontatie kwam tussen de Nederlandstalige en de Franstalige gemeenschap. Dat gebeurde echter nooit tijdens een regeringsvorming.

De eerste keer, in 1962, ging het over een zeer gevoelig dossier: het vastleggen van de taalgrens. Deze wet werd gestemd met 130 stemmen voor (waarvan 96 Vlaamse en 34 Franstalige stemmen) en 56 tegen (waarvan 54 Franstalige en 2 liberale Vlaamse stemmen).

Daarbij was er een tweespalt binnen de Franstalige socialistische en christen-democratische fracties die op dat moment in de regering zaten: 22 PS'ers waren voor, 23 tegen; bij de PSC waren er 12 pro en 13 contra.

Een ander voorbeeld waarbij de visie van de twee taalblokken nog meer uiteen liep, was in 1966 bij de overweging van het wetsvoorstel van de CVP'er Jan Verroken. Het voorstel was een gevolg van de bisschoppelijke verklaring dat de katholieke universiteit van Leuven niet zou splitsen en in Leuven zou blijven. Het voorstel baseerde zich op de principes van homogene taalgemeenschappen en gelijkheid van taal in Brussel

De Kamer verworp het voorstel met 103 stemmen (PSC, PS met uitzondering van Ernest Glinne, FDF en Parti Wallon, Franstalige en Nederlandstalige liberalen) tegen 91(CVP, SP, VU, PC, 1PS'er). Met andere woorden: zo goed als noord tegen zuid.

Paul Wynants heeft nog weet van een derde geval. Met name de overweging van de wetsvoorstellen over de amnestie die door de VU werden ingediend en door de Franstaligen - met de steun van de SP - werd verworpen.

Dan was er nog afgelopen juli. De Vlamingen zorgden er toen tegen de zin van de Franstaligen voor dat een afgevaardigde van het Vlaams Belang in het bureau van de Kamer gestemd werd.

En laat ons vooral de hele problematiek rond de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde niet vergeten.


Blog DS, 07-11-2007
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden