Enkele post bekijken
  #1  
Oud 5th November 2007, 20:07
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
VT4-programma aangeklaagd na slachten kip

VT4-programma aangeklaagd na slachten kip


Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft een klacht ingediend tegen het VT4-programma 'De jeugd van tegenwoordig, de boerenstiel'. In de aflevering van vorige week was volgens de organisatie te zien hoe jongeren op 'ondeskundige' en 'niet-wettelijke manier' kippen slachten.



'Het gesol met dieren in televisieprogramma’s moet stoppen', laat woordvoerster Marianne Huibers van Bite Back maandag weten. Volgens VT4 gebeurde er niets onwettelijks en werd onnodig dierenleed vermeden.

In 'De jeugd van tegenwoordig, de boerenstiel' keren zestienjarigen terug in de tijd, naar een streng internaat uit de jaren vijftig, waar ze onder meer kennismaken met het leven op de boerderij. In de aflevering van vorige week was te zien hoe jongeren met een mes de keel van een kip oversneden en hoe halfdode kippen nog probeerden te ontsnappen uit de handen van hun onervaren slachters, zegt Huibers.

'Blijkbaar mag je om kijkcijfers te halen en om de sensatie wat op te voeren dieren als gevoelloze dingen gebruiken en er wat mee experimenteren. Programma’s zoals dit dragen bij tot het bagatelliseren van het leven van dieren, terwijl ze vergeten dat ze een voorbeeldfunctie voor jongeren dienen te vervullen', gaat ze verder.


Schrijfactie

De dierenrechtenorganisatie heeft een klacht overgemaakt aan de FOD Volksgezondheid. 'Daar is beloofd de zaak verder te onderzoeken en ze zijn het er alvast mee eens dat bepaalde fragmenten in het programma in overtreding zijn met de wet op het dierenwelzijn', aldus de woordvoerster van Bite Back.

Bite Back is ook met een schrijfactie tegen het VT4-programma gestart. Daarin worden alle dierenvrienden opgeroepen een e-mail naar VT4 te sturen met de bedoeling het 'goedkoop vermaak ten koste van dieren' een halt toe te roepen.


'We wilden reële situatie creëren'

'We hebben duidelijk een gevoelige snaar geraakt', zegt VT4-woordvoerder Kristof Demasure. 'Want we hebben inderdaad enkele tientallen reacties van kijkers gekregen. Dat is vrij veel. Maar de slachting gebeurde onder het wakend oog van professionele begeleiders, die ook nu nog les geven. Zij garandeerden ons dat de dieren niet onnodig zouden lijden', zo zegt hij.

'De methode die in de aflevering wordt gehanteerd is de traditionele werkwijze van de jaren ’50, waarbij de slagader van de kip wordt doorgesneden. Zo gebeurt het ook nog op vele plaatsen in Vlaanderen. Als dat tegen de dierenwelzijnswet is, dan wordt ze elke dag overtreden', aldus Demasure.

'Het was ook niet de bedoeling het programma sensationeler te maken, we wilden gewoon een reële situatie creëren. Maar misschien moeten we als zender in het vervolg toch meer over nadenken hoe we met dieren omgaan.'


Blog DS, 05-11-2007
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden