Enkele post bekijken
  #1  
Oud 31st October 2007, 10:07
BertDierickx1BASO's Avatar
BertDierickx1BASO BertDierickx1BASO is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2007
Locatie: Westerlo
Posts: 169
"Ouders bepalen racisme"

"Ouders bepalen racisme"

De appel valt niet ver van de boom, zeker niet als het over racisme gaat. Dat blijkt uit de doctoraatsverhandeling van Jessy Siongers. "Als ouders zich democratisch en verdraagzaam opstellen, dan is de kans groot dat hun tiener dat ook doet," zegt de Aarschotse VUB-sociologe die vrijdag promoveerde op een onderzoek rond de overdracht van houdingen en smaken tussen ouders en kinderen.

In 2000 onderzocht Siongers bij 6.974 leerlingen uit het vierde en het zesde jaar secundair onderwijs čn hun ouders hoe ze dachten over allochtonen, criminaliteit, democratie en individualisme. "Uit de antwoorden bleek dat kinderen vaak dezelfde houding aannamen als hun ouders. Vooral rond de thema's verdraagzaamheid jegens allochtonen en de aanpak van criminaliteit waren er heel sterke overeenkomsten in attitude", aldus de onderzoekster.

Volgens Siongers geven ouders hun kijk op twee manieren door. Enerzijds via directe socialisatie. Anderzijds gaan ma en/of pa hun nageslacht naar bepaalde onderwijsvormen of mediavoorkeuren geleiden, die op hun beurt een belangrijke, zij het indirecte, invloed hebben op de houdingen van de jongere. "Ouders en hun tieners vormen weliswaar niet elkaars spiegelbeeld, maar toch drukken ma en pa onmiskenbaar hun stempel op het gedachtegoed en de smaak van hun nageslacht", concludeert ze.

(hln, 31/10/2007)
Met citaat antwoorden